- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Istorijsko obraćanje Putina: Zapadu nije potrebna Rusija, ali je potrebna nama /video/

Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas kijevski režim da smesta obustavi vatru i sva borbena dejstva i da se vrati za pregovarački sto. Rusija je za to spremna, rekao je Putin na svečanosti povodom potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom u Kremlju.
Ruski predsednik je, nakon obraćanja naciji, na svečanosti koja je počela u 14 sati, potpisao sporazume o ujedinjenju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom.
Dokumente su zajedno s ruskim predsednikom potpisali lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
U obraćanju povodom potpisivanja istorijskih sporazuma o ujedinjenju četiri oblasti s Rusijom Vladimir Putin je pozvao kijevski režim da odustane od borbenih dejstava i da se vrati pregovorima.

"Rusija poziva kijevski režim da pod hitno obustavi borbena dejstva koja je počela još 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da je Rusija spremna da pregovara.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.
Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.
Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina ne priznaje rezultate referenduma.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
15:01 30.09.2022
Lideri se rukuju s ruskim predsednikom, uz povike: Rusija, Rusija!
15:00 30.09.2022
Nakon potpisivanja sporazuma intonira se ruska himna!
14:58 30.09.2022
Održana je ceremonija potpisivanja dokumenata o ujedinjenju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom. Dokumente zajedno s ruskim predsednikom potpisuju lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
14:55 30.09.2022
Iza nas je istina, iza nas je Rusija!
„Žitelji LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti su napravili svoj izbor – da budu sa svojim narodom, da budu s Domovinom, da žive njenu sudbinu, da pobeđuju zajedno s nama! Iza nas je istina! Iza nas je Rusija“, naglasio je Putin završavajući obraćanje zvanicama u Kremlju.
14:54 30.09.2022
Sada se borimo za to da postane nemoguće da se precrta ruska kultura, to je bojno polje za veliku istorijsku Rusiju, rekao je Putin.
14:53 30.09.2022
Slom zapadne hegemonije je nepovratan
Danas se borimo za to da diktatura i hegemonizam zauvek ostanu u prošlosti, rekao je Putin i dodao da je slom zapadne hegemonije koji je upravo počeo - nepovratan.

"Ponavljam, više nikada neće biti kao ranije", naglasio je Putin i dodao da je neophodno zaštiti Rusiju od čudovišnih eksperimenata čiji je cilj da potpuno unakaze ljudsku dušu.

14:52 30.09.2022
Ruska kultura predstavlja opasnost za Zapad
Ruska kultura predstavlja opasnost za Zapad, zbog toga predlažu da se ona zabrani, upozorio je ruski predsednik.
„Za njih direktnu pretnju predstavljaju naše misli i filozofija. Zbog toga i ubijajunaše filozofe. Naša kultura za njih predstavlja opasnost, kao i umetnost, zbog čega pokušavaju da je zabrane. Naš razvoj i procvat su za njih takođe pretnja. Konkurencija raste“, rekao je Putin.
Govoreći o vrednostima koje Zapad pokušava da nametne celom svetu, Putin je istakao da je „treći pol“ neprihvatljiv za Rusiju.
„Zar želimo da ovde, u svojoj zemlji, u Rusiji, umesto mame i tate imamo roditelja broj 1, broj 2, broj 3? Jesmo li sasvim pomerili pameću? Zar želimo da u našim školama od prvih razreda deci nameću nakaznosti koje vode degradaciji i izumiranju, da nam nameću ideju o tome da pored muškarca i žene postoje još nekakvi genderi i da nam predlažu operacije za promenu pola? Zar želimo sve to za svoju zemlju, za svoju decu? Za nas je sve to neprihvatljivo“, naglasio je Putin.
14:49 30.09.2022
Zapadu nije potrebna Rusija, ali potrebna je nama
Zapadu nije potrebna Rusija, ali je ona potrebna nama, rekao je Putin obraćajući se zvanicama u Kremlju.
„Njima uopšte nije potrebna Rusija, ali je potrebna nama“, naglasio je ruski predsednik.
14:48 30.09.2022
Zapad računa na odsustvo kazne, do sada mu je sve išlo od ruke, ocenio je ruski predsednik.
„Zapad računa da nema kazne, na to da će mu sve ići od ruke. Iskreno govoreći, sve mu je i išlo od ruke do sada“, rekao je Putin.
„Izuzetnost“ SAD o kojoj one same govore, izaziva čuđenje, ocenio je Putin.
„Takva samouverenost (u politici) direktna je posledica ne samo čuvene koncepcije sopstvene izuzetnosti, mada i to, naravno, prosto izaziva čuđenje, ali i pravu informacionu glad na Zapadu“, rekao je Putin.
14:46 30.09.2022
Anglosaksoncima više nisu dovoljne ni sankcije, prešli su na diverzije
Putin je ukazao na to da su Sjedinjene Američke Države mislile da će sankcionim blickrigom protiv Rusije uspeti da dovedu u red ceo svet.
Govoreći o diverziji na krakovima gasovoda „Severni tok“, Putin je istakao da Anglosaksoncima nisu dovoljne sankcije, nego da su počeli da uništavaju zajedničku evropsku energetsku infrastrukturu.
„Anglosaksoncima više nisu dovoljne ni sankcije, prešli su na diverzije. Neverovatno, ali to je činjenica. Organizujući eksplozije na međunarodnim gasnim magistralama 'Severnog toka', koje prolaze dnom Baltičkog mora, praktično su počeli da uništavaju zajedničku evropsku energetsku infrastrukturu“, upozorio je Putin.
14:45 30.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Putin: Građani oslobođenih oblasti načinili nedvosmisleni izbor, Rusija ih nikad neće izdati
14:45 30.09.2022
Pravo regiona da uđu u sastav Rusije je zagarantovano Poveljom UN
Ulazak četiri nova regiona u sastav Rusije je njihovo pravo na ravnopravnost i samoopredeljenje, koje je potvrđeno i Poveljom Ujedinjenih nacija, rekao je Putin.
„I to je, naravno, njihovo pravo, neotuđivo pravo, koje je potvrđeno prvim članom Povelje Ujedinjenih nacija, u kojem je direktno napisano da postoji princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda. Ponavljam, to je neotuđivo pravo ljudi! Ono je zasnovano na istorijskom jedinstvu, u čije su ime pobeđivale generacije naših predaka, onih koji su od izvora drevne Rusije vekovima štitili Rusiju“, rekao je Putin.
On je podsetio da su se u Novorusiji borili takvi pukovnici kao što su Petar Rumjancev, Aleksandar Suvorov, Fjodor Ušakov.
14:41 30.09.2022
Jednopolarni svet koji je izgradio Zapad je antidemokratski, lažljiv i potpuno licemeran, ocenio je predsednik Rusije.
14:36 30.09.2022
Rusija neće živeti po pravilima Zapada, koji sada već ima i trojne standarde, rekao je Putin.
14:35 30.09.2022
Obećanja o neširenju NATO-a, kojima su poverovali prethodni rukovodioci, ispostavila su se kao užasna obmana, naglasio je Putin.
14:33 30.09.2022
Zapad iznajmljuje teritorije kao hegemon. Od ključne je važnosti da sve države predaju svoj suverenitet u korist SAD, istakao je Putin.
14:32 30.09.2022
Zapadna rusofobija je – rasizam
„Zapadne elite negiraju ne samo nacionalni suverenitet i međunarodno pravo, njihova hegemonija ima jasno izražen karakter totalitarizma, despotizma i aparthejda. Oni grubo dele svet na svoje vazale – takozvane 'civilizovane države', i na sve ostale, koji po zamisli sadašnjih zapadnih rasista treba da popune spisak varvara i divljaka. Lažljivim amblemima poput 'zemlja-izrod', 'autoritarni režim', već je došao kraj. Oni udaraju žigove čitavim narodima i državama, i u tome nema ničeg novog“, rekao je Putin.
On je dodao da su zapadne elite ostale ono što su i bile – kolonizatorske.

„Oni diskriminišu, dele narode na prvu i na sve ostale sorte. Mi nikada nismo prihvatali, niti ćemo ikada prihvatiti politički nacionalizam i rasizam. A šta je, ako nije rasizam, rusofobija koja se širi po celom svetu?“, naveo je ruski predsednik.

Putin je upozorio na to da Zapad želi Rusiju da vidi kao koloniju, kao društvo koje nije slobodno, te da čini sve da neokolonijalni sistem opstane, tako što sprovodi politiku otimačine.
14:29 30.09.2022
Vladajući krugovi Zapada odbacili su maske i pokazali kakva je njihova istinska priroda, ocenio je Putin.
14:28 30.09.2022
Kijev je dužan da se s poštovanjem odnosi prema izboru DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, samo to može biti put ka miru, izjavio je Putin.
14:26 30.09.2022
Obraćajući se Kijevu i Zapadu Putin je rekao: Žitelji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti zauvek će biti građani Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala