- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Načinjen je korak na „pomirenju“, ali ga izgleda – neće biti

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
FIBA je donela odluku da pomeri utakmice kvalifikacionog prozora za Svetsko prvenstvo i zakaže sve za 11. i 14. novembar, kako se navodi, kao gest dobre volje prema Evroligi uz nadu da bi to takmičenje moglo da dozvoli igračima koji nastupaju u njemu da se odazovu pozivu reprezentacija.
Dugogodišnja debata između FIBA i Evrolige o usklađivanju kalendara dosad nije donela pozitivne rezultate pa su reprezentacije igrale bez svojih najboljih igrača, što je na svojoj koži najviše osetila Srbija.
S tim u vezi, promena kalendara FIBA se odnosi na to da je, na primer, Srbija trebalo da igra 10. i 13. novembra protiv Velike Britanije, ali će sada mečevi biti na programu 11. i 14.
Dan razlike možda ne izgleda mnogo, posebno zato što Partizan 10. novembra igra evroligašku utakmicu sa Olimpijakosom, a Crvena zvezda 11. istog meseca protiv Fenerbahčea.
Međutim, ako bi i Evroliga mogla da učini ustupak pa da recimo svi igraju 10. novembra, tako bi košarkaši crveno i crno-belih – i ne samo oni – mogli da dobiju vremena barem za meč sa Turskom, ako već ne sa Velikom Britanijom.
Naravno, nije ovde u pitanju samo Srbija, već i sve druge evropske selekcije koje će u novembru nastaviti kvalifikacije za Mundobasket.
Košarkaška reprezentacija Španije - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Evrobasket 2022
Španska lekcija – i pouka za Srbiju
Podsetimo, u desetom kolu Evrolige za 10. novembar zakazane su utakmice: ASVEL – Žalgiris, Olimpijakos – Partizan, Alba – Bajern, Makabi – Barselona i Real – Efes. Dan kasnije na programu su mečevi: Fenerbahče – Crvena zvezda, Panatinaikos – Baskonija, Valensija – Monako i Olimpija Milano – Virtus.
Ali, Jurohups piše da Evroliga ne želi da promeni svoje rasporede, što dovodi do veoma teških situacija mnoge reprezentacije. Na primer, Španija će biti bez svog selektora Serđa Skariola, koji radi u Virtusu, što je slučaj i sa Grčkom, čiji trenerski lider Dimitris Itudis sedi na klupi turskog Fenerbahčea.
„Izgleda nemoguće da Evroliga promeni svoj raspored, čak ako neki klubovi budu tražili promene, biće pritisaka iz nacionalnih saveza, ali i nosilaca televizijskih prava prenosa mečeva“, navodi Jurohups.
Vil Klajburn  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SPORT
Amerikanac žali za Moskvom: „Moja druga kuća!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala