Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Španska lekcija – i pouka za Srbiju

© Foto : FIBAKošarkaška reprezentacija Španije
Košarkaška reprezentacija Španije - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Košarkaška reprezentacija Španije osvojila je titulu prvaka Evrope sa ekipom u kojoj gotovo da ne postoji nijedna zvezda kakve su ponele primat u modernom dobu. Selektor Serđo Skariolo govorio je za Jurohups o tome kako su takozvani „kvalifikacioni prozori“ FIBA uticali na sklapanje sadašnjeg tima.
U novembru 2021. godine, ekipa Furije u Fibinom prozoru bila je sledeća: Haime Pradilja, Ćabi Lopes-Arostegi, Haime Fernandes, Dario Brisuela, Alberto Dijas, Kino Kolom, Dani Dijes, Đoan Sastre, Jankuba Sima, Fren Gera, Đoel Para i Dani Peres.
U poređenju sa tim, Španija je prvacima Evrope učinila Pradilju, Lopes-Arostegija, Haimea Fernandesa, Brisuelu, Dijaza Paru i Sebastijana Saisa koji je takođe igrao u kvalifikacijama.
Dakle, svi oni će otići kući sa zlatnom medaljom.
To što Španci nisu računali na evroligaške i NBA igrače je samo pomoglo Furiji da napravi uspeh.
O svemu tome govorio je Serđo Skariolo, selektor Španije.

„Postoji mnogo uglova gledanja i ja ih poštujem. Nama je nedostajalo 12-14 najboljih igrača u kvalifikacijama od 2017. godine. Uradili smo šta smo morali. Napravili smo grupu momaka, drugi tim. Došli bi početkom leta, trenirali 10 dana. Kreirali smo B tim. Radili su na konceptima koje smo postavili u timu do 20 godina. Spojili smo talentovane igrače i neke iz takozvane srednje klase, kojima nije bilo prognozirano da će igrati u NBA ili Evroligi. Radili smo više na psihologiji nego na košarci, govorio sam im da nose dres reprezentacije koja je cenjena u svetu, da su oni zapravo Španija”, objasnio je Skariolo.

Ističe trener Španije koliko je sklapanje tog drugog tima danas doprinelo da Furija da ode kući da zlatnom medaljom iz Berlina. Posejao je seme 2017. godine, a sada jede slatko voće.
„Ti momci su se držali zajedno, osećali su se delom porodice. Neki od njih su kasnije postali prvaci Sveta. Na početku sam osećao strah jer smo gubili mnogo igrača u prozorima, ali strah vas ne čini pametnijim, nego spremnijim. Trudite se da predvidite stvari. Govorio sam Savezu da mi ne trebaju NBA ili evroligaški igrači za pojedine utakmice, iako su mi ih nudili. Da sam srećan sa igračima koje imam. Da oni zaslužuju šansu“, siguran je bio Skariolo u momke sa kojima je sarađivao.
Skariolo je, pored toga što je selektor Španije, ujedno i trener Virtusa iz Bolonje, tako da razume i kako klubovi gledaju na celu situaciju.
„Nisam srećan kada mi igrači idu na okupljanja, ne zato što ne volim da igraju za reprezentaciju, već zbog rizika od povrede. Imali smo neka takva iskustva i zato razumem i klubove. Treba da sednemo za sto i da uskladimo raspored. Čak i iz gledišta navijača“, rekao je Skariolo i dodao koliko je Kino Kolom bio važan za Furiju tokom „prozora“ prethodnih godina.
Fibini prozori su mnoge žestoko koštali, ali Skariolu su dali drugačiji „pogled“.
Francuska Turska - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Evrobasket 2022
Ima li istine u „šali“ iz 2015. godine?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala