Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Ima li istine u „šali“ iz 2015. godine?

© Foto : FIBAFrancuska Turska
Francuska Turska - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Velike utakmice, tenzija, vrhunski košarkaši, važne bitke. Priča o utakmicama Francuske i Španije je velika. I sadrži jednu šalu koju je izrekao Nikola Batum, a koja se odnosila na to da Francuzi ne gube od Španaca. Videćemo da li će se to obistiniti u finalu Evrobasketa od 20 časova i 30 minuta.
Batum se 2015. godine našalio u poručio pred NBA meč Portlanda sa Memfisom, za koji je igrao Pau Gasol, da on ne gubi od Španaca.
Nije slučajno odabrao tu šalu jer Francuzi i Španci imaju dug niz vrhunskih duela kroz istoriju. Bilo je tu i animoziteta, kao i konflikta. I nije baš da su Francuzi uvek pobeđivali.
Koreni cele priče možda su počeli u finalu Evrobasketa 2011. godine. Rudi Fernandez je probao da zaustavi Tonija Parkera na opasan način i Parker je tresnuo o zemlju.
Španija je tada slavila sa 95:85 i postala šampion Evrope po drugi put zaredom, a Huan Karlos Navaro je bio MVP.
Godinu dana kasnije Fernandez je opet bio u centru pažnje u prijateljskoj utakmici koja to nije bila jer je upao u obračun sa Mikaelom Želabalom. Publika je zviždala Rudiju sećajući se situacije sa Parkerom godinu dana ranije.
Potom je usledio susret Francuza i Španaca u četvrtfinalu Olimpijskih igara, kada je Nikola Batum ušao u problem sa Navarom.
Na Evrobasketu 2013. godine Francuzi su slavili u polufinalu posle produžetka i to tako što su se vratili iz minusa od 14 poena. Čak i tada je bilo tenzija između Borisa Dijaoa i Serhija Ljulja. Kasnije su Francuzi osvojili zlato.
A, onda je došao sudar 2014. godine na Svetskom prvenstvu. Francuzi su mogli da kalkulišu i pobegnu od sudara sa domaćinom, ali to nisu uradili. Otišli su direktno na Špance i pobedili. Zabolelo je to Furiju više nego išta u ovom veku.
Godinu dana kasnije Španci su poslali prvaci Evrope upravo u Francuskoj, u Lilu. Gasol je vodio svoj tim do pobede sa 40 poena i 11 skokova.
Dva tima sastala su se i 2016. godine na Olimpijskim igrama u poslednjoj utakmici Tonija Parkera za reprezentaciju, a Furija je slavila sa 92:67.
Od tada do sada, finale Evrobasketa 2022. godine biće prva zvanična utakmica ove dve reprezentacije.
Biće ovo ukupno 80. utakmica između ovih reprezentacija u istoriji. Španci su dobili 52, Francuzi 27 utakmica.
Dakle, Furija je daleko uspešnija. Ali, Francuzi imaju veliki ponos i ići će na zlato, u to nema sumnje.
Serđo Skariolo, Španija, Evrobasket 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Evrobasket 2022
Španija nema limit, a Francuska neće ništa osim zlata – ko je novi/stari šampion Evrope?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala