Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Španija nema limit, a Francuska neće ništa osim zlata – ko je novi/stari šampion Evrope?

© Foto: FIBASerđo Skariolo, Španija, Evrobasket 2022
Serđo Skariolo, Španija, Evrobasket 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Jedni su na Evrobasket stigli oslabljeni, drugi podmlađeni. Jednima se predviđala medalja, o drugima se pričalo oprezno. Nisu slušali, već su i Francuzi i Španci igrali svoju igru koja ih je dovela do finala i prilike da osvoje novo evropsko zlato. Od 20:30 košarkaši Francuske i Španije odmeriće snage u Berlinu.
„Potceni svog neprijatelja, pa ćeš brzo biti pobeđen“, glasi stara španska poslovica koja se smatra mudrom izrekom širom sveta.
Čuvena rečenica ukorenila se i u španski sport, a očigledno naročito u košarkaše koji nemaju limita i stigli su do borbe za najsjajnije odličje na Evrobasketu.
Španci su na putu do finala imali jednu „olakšicu“, odnosno mogli su da igraju bez velikog pritiska jer ih gotovo niko nije svrstavao u favorite.
Kako je eliminaciona faza odmicala, bilo je sve jasnije da im to što su potcenjeni nije bio problem već samo dodatni motiv da dokažu da su zemlja košarke i posle odlaska velikana.
Berlin je glasno dočekao Nemce u polufinalu, a samopouzdanje domeće ekipe bilo je na vrhuncu, međutim kraj se svira kada Španija kaže.
Iako je Nemačka imala prednost tokom utakmice i Denisa Šrudera koji je ubacio 30 poena, od toga 28 za 25 minuta, Španci su imali naturalizovanog Lorenca Brauna koji je postigao 29 poena.
Mentalitet koji je Serđo Skariolo uneo u reprezentaciju Španije je pobednički i on ima takav pristup igračima da se oni ne predaju i ne posustanu ni u jednom trenutku.

„Ne mogu da pronađem reči kojima bih čestitao svojim igračima. Otišli su iznad svih očekivanja. Ova medalja je verovatno najmanje očekivana, ali je za mene to velika satisfakcija. Sve ovo smo izgradili vrednim radom, zajedništvom, timskom košarkom, dobrom odbranom, željom da odigramo iznad naših limita. Velike stvari u poslednjoj četvrtini – 10 uzastopnih pogođenih slobodnih bacanja i neki važni šutevi“, istakao Skariolo posle prolaska u finale.

Skariolo je čovek koji je Španiji doneo velike uspehe i koji nizao medalje kao na traci. Na Evropskim prvenstvima naročito se istakao sa zlatnim medaljama 2009. i 2011. godine, a sa Olimpijskih igara 2012. godine je Španiji doneo bronzu. Nakon trogodišnje pauze ponovo se vratio na mesto selektora Španije i samo nastavio uspeh novim zlatom sa Evrobasketa 2015. godine, kao i sa Svetskog prvenstva 2019. godine.
Slavni Italijan je nešto retko i svoje iskustvo sa Špancima iskoristio je na najbolji mogući način, ali je svestan da ima razloga da poštuje francuskog kolegu koji je punih 13 godina na mestu selektora.
Vensan Kole možda nije nanizao toliko medalja koliko je Italijan, ali može da se pohvali najpre srebrom sa Evrobasketa 2011. godine, a potom i zlatom 2013. godine, zbog čega je zaslužio veliko poštovanje u evropskoj košarci.
Iako im se previđala borba za medalju, retko su svrstavani u favorite za zlato, ali kako Španci tako i Francuzi imaju svoja narodna verovanja i poslovice kojima se služe.
Čuda se događaju samo onima koji u njih veruju“, izreka je francuskog naroda koja je vekovima putovala kroz tu nacija i ukorenila se takođe u sport.
Francuskoj su se dogodila čak dva čuda! Sekund je delio francuske košarkaše da se okliznu u osmini finala protiv Turske. Najpre su jedva izborili produžetak, da bi Turci ponovo bili blizu pobede.
Spasilo ih je čudo odnosno greška Furkana Korkmaza koji je imao loptu i napad za pobedu Turske, ali je izgubio i Francuska je zakucala pobedu.
U četvrtfinalu odličnu partiju protiv Italije odigrali su i Toma Ertel, Rudi Gober, Evan Furnije i Geršon Jabusele, ali su ponovo morali u produžetke.
Slobodno se može reći da je Francuze u polufinalu pogledala sreća jer su za protivnika imali Poljake koji su se ispostavili kao lak zalogaj.
Iako je Poljska eliminisala aktuelnog šampiona Evrope Sloveniju nije imala dovoljno hrabrosti i iskustva za još jedno iznenađenje i lako je pala pred Francuzima.

„Posle dve teške utakmice, imali smo lako veče protiv Poljske. Ipak, nismo počeli da slavimo. Prvi cilj je bio da dođemo do finala, sada želimo da osvojimo titulu“, rekao je iskusni Ertel koji je bio u zlatnom timu 2013. godine.

Vensan Kole rekao je da će ga zadovoljiti samo zlato, ali da li njegovi igrači imaju snage za još jednu strašno dramatičnu utakmicu i da li će Španci napraviti tu dramu.
Motiv je isti, a predstava počinje od 20:30. Kraj će biti srećan, ali samo za jednu ekipu.
Košarkaška reprezentacija Španije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Evrobasket 2022
Španska košarka ne mora da brine za budućnost
Serđo Skariolo - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Evrobasket 2022
Ispod zalizane kose sto čuda čuči
Vili Ernangomes i Žerson Jabusele - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Evrobasket 2022
Dva puta – i još jedan jedini cilj!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala