Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Ispod zalizane kose sto čuda čuči

© Foto : FIBASerđo Skariolo
Serđo Skariolo - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Dao je Serđo Skariolo, selektor košarkaške reprezentacije Španije, zanimljiv intervju neposredno pred Evrobasket. Na pitanje „Kako bi Španija mogla da dođe do titule pored košarkaša kakvi su Jokić, Dončić i Adetokumbo?“, Skariolu se oteo iskren osmeh i nesiguran uzdah: „Izvinite, ne mogu vam dati ozbiljan odgovor. Biće teško, šta da kažem?“.
Ali, nepunih mesec dana kasnije, Jokić, Adetokumbo i Dončić su otišli kući praznih ruku, a Skariolo već ima srebro. I napašće zlato protiv Francuske.
Došao je na Evropsko prvenstvo sa verovatno, gledajući papir, najslabijom ekipom koju je do sada vodio i ponovo je ušao u finale.
Očigledno ispod uredno zalizane kose sto čuda čuči. I mnogo znanja između dva uha.
A čuči i mnogo iskustva: Srebro na Olimpijskim igrama u Londonu (2012) i bronza u Rio de Žaneiru (2016), zlato na Svetskom prvenstvu u Kini (2019), tri zlata na Evropskim prvenstvima (2009, 2011, 2015) i jedna bronza (2017). Sada je još jedna medalja u džepu.
U ovom neverovatnom uspehu Španije stoji doduše i jedna fusnota.
Do finala je Furiju vodio igrač koji je izazvao mnogo kontroverzi – prvi naturalizovani Amerikanac u španskom dresu, Lorenco Braun.
Dovoljno je reći da je Nemcima ubacio 29 poena...
„Energija je bila sjajna, osećao sam se sjajno, cijeli tim je igrao odlično. Bilo je potrebno mnogo karaktera da se ovo dobije. Posebne zasluge idu Albertu Dijasu koji je odigrao strašnu odbranu na Šrederu u završnici. Naša odbrana je bila odlična na kraju i uspela je da zaustavi nemački napad", kazao je Braun.
A, Skariolo je posle utakmice pohvalio baš Brauna.
„Lorenco je dokaz koliko jedan igrač može da napravi razliku, iako je nov. Naučio je da da igra naš sistem, saživeo se sa ekipom, stvorio odličnu hemiju i atmosferu u svlačionici. Iz dana u dan je rastao i shvatao šta je ovoj ekipi potrebno“, jasan je selektor Španije.
Dok su oči košarkaških zaljubljenika pred prvenstvo bile uprte u najveće NBA zvezde, Skariolo je gradio hemiju svog tima i namerno prihvatio ulogu autsajdera. Što objektivno i jeste bio. Radio je iz senke, dobio je relativno laganu grupu i mic po mic stvarao šampionski ambijent.
Polako je počeo da mu se otvara i žreb, a kada su Španci dobili Litvance postalo je jasno da sa njima nema šale, ma u kom sastavu došli.
Naravno, ključna reč je sistem. A on postoji već dugo. Tako da koji god igrači igrali, znaju kako to da rade i šta se od njih traži. Postoji pobednički DNK, što je takođe važna cigla u gradnji ovog uspeha.
Skariolo jeste Italijan, bilo bi još lepše da je ove uspehe napravio sa reprezentacijom svoje zemlje, ali je u Španiji postao legenda. Vodio je Špance od 2009. do 2012. godine, potom napravio pauzu od tri godine, Furija videla da ne može bez Serđa, vratila ga 2015. i od tad se zlata i uspesi samo nižu. Čak je Skariolo i u klubu napravio uspeh u sezoni za nama gde je uveo Virtus iz Bolonje u Evroligu osvojivši Evrokup.Čak je sa Torontom 2019. godine bio šampion NBA lige, ali kao pomoćni trener.
Skariolo zna košarku.
Zato se i nije preterano radovao kada je uveo Špance u ovo novo finale. Jednostavno, navikao se čovek na uspehe.
Protivnicima nije lako kada vide „zalizanu kosu“ prekoputa.
Već sada možemo da kažemo da će u istoriji ostati upamćen kao jedan od najboljih trenera koje je Stari kontinent imao.
Svetislav Pešić, Aco Petrović i Stevan Karadžić - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Evrobasket 2022
Pešićeva Jugoslavija i Pešićeva Srbija – razlika koja je mogla da napravi razliku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala