- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je desetka dozvolila desetki da bude – desetka /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDušan Tadić i Dragan Stojković Piksi
Dušan Tadić i Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Mnogo je vode proteklo srpskim rekama od momenta kada se govorilo da Dušan Tadić nije potreban reprezentaciji Srbije. Dobro je da je tako, za nauk da se takve stvari više ne dešavaju. Sumraci su daleko, a svitanja i dalje dolaze kada je u pitanju velikan iz Bačke Topole, naročito od momenta kada je selektorsku funkciju preuzeo Dragan Stojković Piksi.
Ne samo da je Piksi Tadiću dodelio kapitensku traku i učinio ga jedinim i suverenim liderom na terenu već mu je na tom istom terenu obezbedio ulogu kakva mu dolikuje – desetka mora da bude desetka i ništa više od toga.
Jasno je da majstor kakav je Tadić može da odigra i kao desna i kao leva polutka, kao polušpic, čak i kao centralni napadač, ali tada njegovi kvaliteti ne dobijaju puni efekat – to se može dogoditi samo kada kapiten Ajaksa dobije sav mogući prostor na polovini rivala i sve ključeve igre.
Da je to recept za najboljeg Tadića videlo se u utakmici protiv Norveške – uz svest o tome da mu leđa čuvaju Saša Lukić i Ivan Ilić kao povučeniji veznjaci, srpski kapiten je mogao svu pažnju da usmeri na kreiranje napada i saradnju sa krilnim bekovima.
Delegirao je lopte Tadić, nisu one imale epitet „završnog pasa“, ali još bolje od toga, to su bile „pretposlednje“ lopte koje su kasnije sa bokova ušle u srce kaznenog prostora gde Srbija ima toliko moćne adute u likovima Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića.
Oslobođen obaveza kakve je nekada imao, bez nametnutog posla usmerenog ka krilnim pozicijama i aut linijama, Tadić je mogao slobodno da se kreće kroz linije rivala, traži rupe i otvara se u praznim prostorima kako bi „zatražio“ loptu od kolega iz odbrane i veznog reda za dalju kreaciju.
Njegova kretnja i vizija igre je otvarala prostore i za druge igrače, usmerenost rivala je koristio da oslobodi kvadrate terena za krilne bekove, u slučaju Norveške pre svih Filipa Kostića, što je kao rezultat donelo i prvi gol na utakmici za Vlahovića.
„Pretposlednji pas“ je bio Tadićevo delo i kod drugog gola, našao se na pravom mestu u pravo vreme, presekao loptu, uvideo trk mladog Ilića između defanzivaca rivala, divno ga uposlio, a potom je usledila asistencija za Mitrovića koji je neumoljiv egzekutor iz kaznenog prostora.
Akcije kao iz udžbenika je jasan znak da Piksijeva četa zna svoje prednosti, ali ima i način da ih iskoristi, što će biti od ključne važnosti za predstojeće najveće izazove – utakmice na Svetskom prvenstvu gde će inspiracija, kreativnost i fudbalski vic Dušana Tadića biti presudan faktor za ekipu.
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SPORT
Piksijeva lekcija „maksimalnoj“ neznalici
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Katar 2022
Perina rabona: Svet se plaši „proroka“
Miloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Rade Bogdanović za Sputnjik: Nisu dobili ništa, a Srbiji vraćaju najlepše!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala