- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Piksijeva lekcija „maksimalnoj“ neznalici

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINADušan Vlahović
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Gol desnom „slabijom“ nogom, konstantna pretnja za odbranu rivala, traženje rupa u defanzivnoj postavci, savršena komunikacija sa saigračima, dopunjavanje sa direktnim partnerom u napadu – sve to je iz Dušana Vlahovića uspeo da izvuče Dragan Stojković Piksi, kao lekciju treneru Juventusa Masimilijanu Alegriju.
Italijan je pod velikim pritiskom u slavnom klubu, ne želi da ode ni posle serije loših rezultata, klub ne sme da ga otpusti zbog astronomske odštete koja je dogovorena ugovorom, a kola se uglavnom slamaju komentarima na račun srpskog napadača.
Kao za inat, Vlahović je u utakmici protiv Norveške u gostima, igrajući za Srbiju u Ligi nacija, pokazao partiju za divljenje i demantovao je sve što je Alegri o njemu govorio još od zimus kada je zadužio crno-beli dres kluba iz Torina.
Juventus je ponovo potrošio mnogo novca u prelaznom roku, ali ne izgleda kao ekipa koja se može boriti za titulu u Italiji, s obzirom na to da posle sedam utakmica ima osvojenih samo deset poena, sedam manje od lidera Napolija i Atalante.
Kulminacija haosa se dogodila porazom od Monce, novajlije u ligi, a problemi sežu još iz meča sa Salernitanom kada je trener Alegri kapitenu Bonučiju poverio šutiranje penala u finišu meča, iako je za taj posao dosad bio zadužen Vlahović.

Kapiten koji to nije

Bonuči je promašio, srećom je uspeo da ispravi svoju grešku i izjednači na 2:2, a Alegri se pravdao da je takvu odluku doneo jer je na kapitenu da šutira penal u tako teškom momentu.
Na sledećoj utakmici protiv Monce kapiten nije odigrao ni minut, a Alegrijev pomoćnik, Marko Landuči, koji je posle meča razgovarao sa medijima, rekao je da je izostavljen iz „tehničkih razloga“.
Međutim, Gazeta Delo Sport piše da je Alegri odlučio da ga izostavi iz drugog razloga – zbog izjave koju je dao posle poraza od Benfike u Ligi šampiona.
„Zabrinut sam zbog stanja u kome se nalazimo, nema smisli poricati to. Nažalost, imamo tendenciju da gubimo svoju igru tokom utakmica. Ne znam zašto se to dešava, ali je činjenica da me to najviše brine, više i od loših rezultata“, rekao je Bonuči, jasno aludirajući na problem trenerske taktike.

Navijački glas

Zbog svega, oglasili su se i navijači Juventusa koji su direktno „udarili“ na kapitena.
„Suočeni smo sa scenama koje ne da ne razumemo, već ih smatramo smešnim i urnebesnim. I to od onoga koji se smatra svetom žrtvom. Bonuči nikada nije bio lider i nikada to neće biti. Niti u Trevizu, niti u Pizi, niti u Bariju, niti u Milanu, a svakako ne u Juventusu. U ovim momentima opšte konfuzije na i van terena, vlada totalna anarhija u kojoj se svako proglašava nekim ekspertom i liderom. Hijerarhija postoji sa razlogom. Dobar vojnik nije nužno i dobar general“, glasilo je između ostalog u saopštenju.
Ali, meta pojedinih komentara bio je Vlahović – strelac četiri gola na šest utakmica u Seriji A i igrač koji je direktno odgovoran za sedam bodova Juventusa.

Ko se javlja?

Sa dva gola je doneo pobedu protiv Sasuola, protiv Rome je njegov pogodak obezbedio remi, a „bombom“ iz slobodnog udarca je bio ključan za trijumf nad Specijom, međutim, to pojedinim „faktorima“ nije dovoljno.
„Kad pogledate Vlahovića, on od dolaska iz Fiorentine ništa nije napredovao“, rekao je bivši fudbaler Juventusa Klaudio Markizio.
Njegov nekadašnji kolega Masimo Mauro se takođe pridružio ekipi koja bez razloga kritikuje Vlahovića, tražeći krivca na pogrešnoj adresi, ističući u prvi plan njegovu zamenu, Arkadijuša Milika.
„Vlahović loše kontroliše loptu, a to nije dobro za tim koji zbog toga upada u nevolje. Milik, sa druge strane, ima neku ideju kako da igra, stvara šanse za gol i u komplikovanoj situaciji. Vlahović ima samo 22 godine, a Alegri je u januaru bio prinuđen odmah da ga ubaci, umesto da sačeka pravi trenutak“, rekao je Mauro.

Pećinski fudbal

Pokušaji odbrane Alegrija, koga Juventus ne može da otpusti zbog ogromne plate i potencijalne odštete, još ranije su raskrinkani i to komentarima navijača.
„Alegrijev fudbal... Biće ovo bolna sezona za Vlahovića i Filipa Kostića. Naročito će Vlahović biti na meti neosnovanih kritika zbog njegove cene“, navedeno je u jednom od komentara.
Više od toga, novinar Tankredi Palmeri je bio žestok prema treneru Juventusa Maksu Alegriju.
„Alegri igra užasno već 13 meseci, a tako se ponaša. Uz sve igrače koje su mu doveli, on i dalje igra pećinski fudbal“, naveo je Palmeri.
Za naredne dane su u Torinu najavljeni sastanci na kojima će biti odlučeno kako će dalje pošto ovako u Juventusu više ne može.

A kako može?

Što se Vlahovića tiče, u reprezentaciji Srbije može sve! Uz sebe ima briljantnog trenerskog vođu koji ni u jednom momentu, čak ni kada je bilo teških trenutaka, nije krivicu svaljivao na igrače, već im je uvek i svuda pružao maksimalnu podršku.
Uz to, za kapitensku figuru Vlahović ima imenjaka Tadića koji je u karijeri prošao sve što je mogao, ima i samopouzdanje i harizmu vođe, a o fudbalskim kvalitetima ne vredi trošiti reči.
Upravo je Tadić ključan faktor za dobru igru mlađeg Dušana jer gotovo uvek može da mu doda upotrebljivu loptu, što je redak slučaj u Juventusu gde srpski superheroj prečesto mora sam sebi da kreira prilike za udarac na gol.
Više od toga, iako je navikao da igra kao usamljeni napadač, Vlahović je briljantno uspeva da pronađe ritam sa Aleksandrom Mitrovićem i tako učini Srbiju napadački jednom od najopasnijih ekipa u ovom trenutku.
To je za Vlahovića više nego dovoljno, ali pitanje je da li i za Alegrija da proba da nauči kako se treba ophoditi prema takvom talentu i maksimizovati njegov potencijal.
Kako vreme protiče, Maks Alegri sve više liči na maksimalnu neznalicu, ali bar srećom Vlahović u domovini ima jednog Piksija koji odlično zna kako se treba postaviti i pružiti pravo poverenje pulenu.
Masimilijano Alegri, italijanski fudbalski trener - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
SPORT
Italijan ponovo „izmišlja mlaku vodu“ – na štetu mladog Srbina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala