- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Evropa ne trpi neuspeh – topi se prednost Srbije

© Foto: FK Crvena zvezdaMarko Gobeljić
Marko Gobeljić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Dva poraza Crvene zvezde i dva remija Partizana na evropskoj sceni uslovili su da prednost Srbije na listi UEFA koeficijenata počne da se topi. Činjenica je da Evropa ne trpi neuspeh i da nam je zbog toga ugrožena 11. pozicija na pomenutoj listi nacionalnih koeficijenata što donosi brojne benefite u narednim sezonama.
Ipak, ono što je sigurno jeste da će Srbija naredne godine imati dva učesnika u Ligi šampiona, od kojih će prvak direktno u elitno takmičenje, a drugi kroz kvalifikacije, to garantuje 11. pozicija, koju bismo lako mogli u narednim mesecima da ispustimo.
Njen potencijalni gubitak neće se odnositi na broj srpskih klubova u Evropi naredne sezone, gde imamo pet mesta, već u sezonama koje dolaze kasnije.
Iako se možda očekivalo da bi večiti rivali kroz 12 utakmica grupne faze Lige Evrope, odnosno Lige konferencija mogli da ostvare solidan rezultat, kao što je to bio slučaj prošle sezone, nakon žreba UEFA bilo je jasno da đe to biti đavolski težak posao.
To se trenutno pokazalo i u praksi jer je Crvena zvezda u uvodna dva kola drugog po jačini evropskog takmičenja zabeležila dva poraza i nije dodala bilo kakve bodove na listi UEFA koeficijenata.
© Miroslav TodorovicFuseni Dijabate
Fuseni Dijabate - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Fuseni Dijabate
S druge strane, Partizan je upisao dva remija - protiv ekipe Slovacko iz Češke (3:3) i protiv Nice (1:1), pa smo od maksimalnih osom bodova za koeficijente osvojili samo dva.
Zbog toga se došlo u situaciju da se prednost topi kao sladole na suncu...
Norvežani, Švajcarci i Česi, naši direktni konkurenti beleže bolje rezultate od Zvezde i Partizana.
Za vrat nam dišu Norvežani koji imaju 1.600 bodova zaostatka, Česi kaskaju za 1.800 bodova, a Švajcarci su na razdaljini od 1.950 bodova.
Činjenica je da niko ne može da nas prestigne u narednom kolu, ali bi u naredna dva to moglo da se dogodi.
Norvežani bi sa tri pobede i remijem, u slučaju da osvoje sedam bodova mogli da nas prestignu. Naravno, pod uslovom da Zvezda i Partizan ne osvoje ni bod, a slede im dvomeči sa Ferencvarošom i Kelnom.
© Foto : UEFA/PrintscreenUEFA koeficijenti
UEFA koeficijenti - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
UEFA koeficijenti
Bodo Glimt koji je savladao Cirih 2:1 u drugom kolu Lige Evrope, igra 3. i 4. kolo protiv Arsenala i teško da se tu očekuju bodovi, ali je problem što Molde ima na papiru lak zadatak u vidu dvomeča sa Šamrokom.
Česi imaju tri rpedstavnika u Evropi, ali Plzenj teško da može protiv bodova u dvomeču sa Bajerno, dok Slovacko koje je poslednjeplasirani tim u Partizanovoj grupi igra dve utakmice sa Kelnom, koji je prvi na tabeli. Srbiji bi račune mogla da pomrsi Slavija koja igra protiv Kluža i tu bi Česi mogli do bodova.
Srbija bi do polovine oktobra mogla da zadrži 11. poziciju koja uživa brojne benefite, ali je najvažnije od svega da nam 15. mesto nije ugroženo. Rusi su suspendovani, a Danci uprkos dobrim rezultatima na evrosceni dele svaki učinak sa pet, tu su i Ukrajinci koji sporo napreduju.
Posledice gubitka 11. pozicije mogle bi da se u sezoni 2024/25, a ono što je zagarantovano i što je najvažnije, jeste da će Srbija naredne sezone imati pet učesnika u Evropi, a prvi put u istoriji, potencijalno dva kluba u Ligi šampiona.
Stanislav Čerčesov - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SPORT
Rus otkrio tajnu uspeha za muk u Kneževini
Rikardo Gomeš, Partizan - Kolubara - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SPORT
„Parni valjak“ je pokrenut, a Petrić poručuje: Pogodiće sledeći put!
Milan Borjan - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SPORT
Zvezda nastavlja da posrće u Evropi, a kapiten upozorava: Nije, dobro...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala