Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština usvojila izveštaj o Kosovu i Metohiji, Vučić: Pred Srbijom teške i ozbiljne nedelje

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije pred poslanicima Narodne skupštine
Predsednik Srbije pred poslanicima Narodne skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije izglasali su sa 148 glasova „za“ Izveštaj o pregovorima sa institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, koji je juče predstavio predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je poručio da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti takozvanog Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.
Predsednik je tokom sednice odgovarao i na pitanja i sugestije poslanika, a u završnom obraćanju je poručio je da su pred Srbijom veoma teške i ozbiljne naredne nedelje.
„Očekujem različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredne nedelje biće veoma teške i ozbiljne za nas. Ne znam da li ste stigli da vidite izveštaje iz Jermenije, Kirgizije... Dovoljno je čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom sve stanju će biti naša privreda. To što predlažete je toliko daleko od onoga što je realnost, od onoga što žele Albanci, a još dalje od onoga što žele na Zapadu“, rekao je Vučić dodajući da će narednih šest, odnosno nešto više od šest i po meseci biti najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini.
„Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945 godine. Nisam spokojan i očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije. Verujem da ću o tome moći više da govorim kad se vratim iz Njujorka, jer imam 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada. Naporni dani su pred nama i, nažalost, politički akteri to nisu dovoljno razumeli, a ni naša društvena scena. Svi gledaju samo svoj udeo, ne mislim u posebno negativnom smislu, malo je koga interesovala država. Molio sam da nam nije potrebna buka oko parade. Nije to bilo u javnosti. Niko nije hteo da popusti sa svojim stavom. Svima je najlakše da bude kriva država. Država je ta koja „mora da izađe u susret svakome““, rekao je Vučić u završnom govoru.
On je rekao da, po njegovoj proceni, Rusija čekaju novu Jaltu, a da, kako je rekao, ovi drugi to žele da izbegnu istakavši da da podrazumeva da bi plan Evrope bio da Srbija pristane da tzv. Kosovo uđe u UN.
„Nalazimo se između čekića i nakovnja“, rekao je Vučić.
Istakao je da je sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom razgovarao o uvozu nafte, jer evropske zabrane uvoza ruske nafte pogađaju i Srbiju.
„Verujem i da ću ga ugostiti uskoro“, naglasio je Vučić.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SRBIJA
Vučić: Nikad neću potpisati nijedan dokument štetan po Srbiju
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SRBIJA
Da li je trenutak za najšire jedinstvo u Srbiji oko bar dve stvari vezane za Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala