Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nikad neću potpisati nijedan dokument štetan po Srbiju

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da neće priznati nezavisnost Kosova, ni porsredno ni neposredno, ni direktno ni indirektno, niti će potpisati bilo kakva dokumenta štetna po Srbiju, ili bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta države ili da je zauvek ograniči na nešto što nije Republika Srbija, već mnogo manja teritorija.
Vučić je tako odgovorio na pitanja poslanika „Ujedinjnih“ Vladete Jankovića u toku skupštinske rasprave o KiM.
Janković ga je pitao da li je moguće da se Skupština na neki način uključi u rešavnje problema KiM, da li je tačno da je u poslednjem razgovoru sa Aljbinom Kurtijem usvojio njegov uslov da se razgovara na bazi reciprociteta, te da mu objasni šta znače pojmovi sveobuhvatna normalizacija, međusobno obavezujući sporazum ili „model dve Nemačke“, jer sve to, po njegovom uverenju, znači priznanje Kosova, makar se ono ne pominjalo eksplicitno.
Predsednik je odgovorio da nema ništa protiv da se uključi i parlament, jer bi njemu samom bilo lakše, ali da se boji da će to doprineti da ne budemo efikasni u rešavanju problema i da neće biti šanse da se da dođe do dogovora oko bilo čega, već da će se ići ka sukobu sa Albancima.
Kada je reč o tome da je pristao na Kurtijev reciprocitet, Vučić je istakao da je to potpuna defiznformacija, te da mu je, upravo suprotno, rekao da to što govori, može nekom drugom da priča, jer su to gluposti.
„I to sam ponovio 10 puta, kao i Šaipu Kamberiju juče. To u lice kažem njima i vama pred javnosti“, rekao je Vučić.
Na pitanje oko priznanja, konstatovao je da je Janković pomenuo tri različite stvari, od kojih je termin „sveobuhvatna normalizacija“, sintagma upisana u pregovarački okvir, u Poglavlje 35, kada smo otvarali pregovore sa EU.
Tada je, dodaje, uzet jedan uopšten termin, kojim oni smatraju direktnu ili indirektnu formu priznanja, dok mi, kaže, govorimo da to nije to, pa se svi prave da ne razumeju šta ko misli.
Model dve Nemačke, dodaje, ne podrazumeva formalno priznanje naše vlade, ali kojim druga strana misli da ćemo im dozvoliti ulazak u UN.
„Ne pada mi na pamet da potpisujem bilo šta ne bez skupštine, nego bez naroda. Bilo šta od toga, mora na referendum, da se pita narod. A, pošto od posla nema ništa... Što se mene tiče, ni posredna ili neposredna, ni direktna ili indirekta nezavisnost Kosova. I ne tražim ''smokvin list'' za pokrivanje neke strašne istine ili da bih spasao sebe“, rekao je Vučić.
Poručio je da mu ne pada na pamet da potpisuje bilo kakva štetna dokumenta niti bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta zemlje, ili da je zauvek ograniči na nešto što nije Republika Srbije, već mnogo manja teritorija.
Janković je rekao da on izveštaj o KiM neće podržati zato što smatra da je nečitak, vrlo često nerazumljiv i zakasneo.

Od povlačenja priznanja nećemo odustati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje što je i današnja rasprava u parlamentu o Izveštaju o KiM, pokazala da se ne može postići ni elementarna saglasnost o Kosovu i Metohiji, i što je umesto podrške tom važnom pitanju, imao priliku da čuje brojne gadosti.
„Jasno je da ne možemo da postignemo ni elementarnu saglasnost da je KiM Srbija, ni oko izveštaja koji je faktografski", rekao je predsednik i dodao da će ipak većina „morati da pokaže odgovornost i da to izglasa”.
Izrazio žaljenje što je juče na sednici tokom više od 10 sati rasprave i danas, mogao da čuje samo gadosti.

„Mogu da kažem, na kraju, da mi je žao što niste glasali za izveštaj a narod nek zaključi šta je čuo. Neću da dozvolim da nas bijete, bijete i bijete, a ne zaslužujemo to znajući koliko se borimo za našu Srbiju, naše KiM i to neću da vam dozvolim”, rekao je predsednik i dodao da mu je važno što je imao priliku da odgovori na svaku besmislicu, poput ubistva Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana.

„Nema gadosti koje niste izgovorili danas, osim što niste rekli da ćete mi ubiti dete”, rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da ne može svima da ugodi jer neki kažu - dobro je sto si došao, a drugi - što je došao, što govori …
„Došao sam što ste tražili, izgleda niste očekivali da mogu da odgovorim i da imam mnogo više argumenta nego što ste mislili. Dok sam živ boriću se za KiM u Srbiji, za bolju Srbiju a oprostiću sebi sve što sam i vama”, rekao je predsednik.

Od povlačenja priznanja nećemo odustati

Vučić je rekao, odgovarajući na izlaganja narodnih poslanika, da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

„To nije fudbalska utakmica u kojoj uspevate nešto da izgurate, već time pokušavate da očvrsnete pregovaračku poziciju. Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, to sada prvi put kažem. Pokušaću da stupim u kontakt sa novim predsednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su time urađene velike i važne stvari kojom možemo da održavamo našu poziciju.
„I za to smo napadani, jer su govorili da smo davali oružje i nešto drugo. Radili smo na otpriznavanju i nastavićemo“, podvukao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala