Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li je trenutak za najšire jedinstvo u Srbiji oko bar dve stvari vezane za Kosovo

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksandar Vučić u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu i Metohiji
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Spremni smo za svaku vrstu dijaloga, jer Kosovo i Metohija je tema broj jedan. Ponudićemo ljude i njihova znanja, kaže za Sputnjik predsednik SANU Vladimir Kostić, povodom poziva predsednika republike najznačajnijim insitucijama da dođu do nacionalnog konsenzusa o Kosovu bar po dva pitanja – poštovanju Ustava i Rezolucije 12 44.
Takav stav deli i prorektor Beogradskog univerziteta Ratko Ristić.
Na posebnoj sednici Skupštine Srbije predsednik Aleksandar Vučić je predstavio "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini".
On je reagujući na predloge poslanika opozicije Borka Stefanovića najavio da će po povratku iz Njujorka organizovati sastanke sa predstavnicima SANU, Nacionalnog konventa, vladikama SPC, kao i sa predstavnicima ostalih institucija sa kojima će se razgovarati o KiM.
„Pozvaću predstavnike svih ovih institucija i organizacija, da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko ove platforme, a to je Ustav i Rezolucija 1244, pa bar da znamo da oko toga imamo neku vrstu nacionalnog konsenzusa", rekao je Vučić.

Kostić: SANU se neće sakrivati

Odgovarajući na ovaj poziv, u izjavi za Sputnjik, predsednik SANU Vladimir Kostić pre svega kaže da za sada nije važno u kojoj meri će se postići konsenzus po pitanju Kosova i Metohije, već da svi navedeni odgovorno porazgovaraju o svim mogućnostima, da daju ideje kako ko vidi najvažnije pitanje.
„Važno je reći da Skupština nije samo stranačka kombinatorika, to je dom predstavnika naroda i to jeste mesto na kome zapravo inicijativa za bilo kakvu diskusiju treba i da potekne. I Akademija je sastavljena od pojedinaca koji imaju različita mišljenja, ali apsolutno nikada nije zatvarala vrata niti pokušala da se sakrije iza nekakavih objašnjenja. U situaciji u kojoj se radi o istorijskim, ključnim pitanjima, a Kosovo i Metohija je pitanje broj jedan, svakako je spremna za svaku vrstu dijaloga“, ističe Kostić.
On dodaje da se Akademija ovim pitanjem bavi u kontinuitetu, pokušavajući da pokaže šta na Kosovu imamo i koliko je to vredno za ceo svet.
„Samo u proteklom periodu imali smo nekoliko konferencija, jedna je tema bio problem secesije, a druga je o zaštiti naše kulturno – umetničke i crkvene bašitne. Prate ih publikacije dostupne svima, a pored njih kosovsko – metohijski odbor SANU izdao je još dve knjige. Apsolutno niko ne treba da gaji iluzije da će Akademija na bilo koji način da se sakriva iza bilo čega. Mi smo otvoreni za ovu temu, smatramo da je to, između ostalog, naša istorijska obaveza“, kaže Kostić.
On, ipak, dodaje da je, iako je svaka aktivnost vezna za južnu srpsku pokrajinu otvorena za javnost, malo interesovanje za takve događaje, pa se nada da bi inicijativa potekla iz Skupštine moga da promeni stvari.

Prorektor: Kosovo je naše

Prorektor Univerziteta u Beogradu, zadužen za međunarodnu saradnju Ratko Ristić, za Sputnjik kaže da po ovom pitanju za sada može da iznese samo svoj lični stav, jer je predsednikov predlog svež, ali da pre svega treba imati na umu dominantan stav nacionalnog bića Srbije, da je Kosovo neotuđivi deo naše teritorije i da vremenska odrednica u rešavanju ovog problema ne znači ništa.
„Posle NATO bombardovanja i varvarskog nasrtaja Zapada na Srbiju, to je bio i izraz nemoći i kulminacija njihove istorijske bahatosti usmerene prema Srbiji. Tim činom sile oni su demonstrirali nemoć da taj problem reše na neki drugi način, za šta je bilo veoma mnogo prostora. Verujem da ogroman broj ljudi u Srbiji ne sumnja da ćemo povratiti Kosovo i Metohiju u punom formatu u sastav Srbije, samo je pitanje vremena kada će se to desiti, da li za pet, deset, petsto ili hiljadu godina, to je potpuno nebino“, ističe Ristić.
On kaže da govorimo o nečemu što je po nacionalnom osećaju naše, što definiše identitetski, kulturni, duhovni kod i da je potpuno jasno da je privremeni „gubitak“ Kosova posledica nepovoljnog istorijskog trenutka u kome ima dosta uticaja komunističke nomenklature, ali i onoga što Zapad definiše kroz obuzdavanje Srbije i Srba koji su viđeni kao eksponenti ruskih interesa. Ipak, kaže, niko nije uspeo da izbriše, niti da ukloni stav koji velika većina Srba nosi u duši, da je Kosovo i Metohija deo naše teritorije.
„Bilo bi jako dobro animirati sve nacionalne kapacitete kako da dosegnemo taj cilj, kako da planiramo, kako da se postavimo i prema kolektivnom Zapadu i prema drugima sa jasnim stavom, da je jedino rešenje da to ponovo bude deo Srbije. Univerzitet u Beogradu, ali i drugi srpski univerziteti, SANU sa svojim neverovatnim kapacitetima, mreža naučno–istraživačkih institucija, svi mi treba da budemo u funkciji toga kako da dimenzionišemo taktiku i strategiju da Kosovo i Metohija što pre ponovo budu deo Srbije“, zaključuje prorektor Beogradskog univerziteta.
Predsednik Srbije rekao je u Skupštini Srbije da će poslati pismo predsednicima Rusije i Kine da stave veto na prijem Kosova u UN. On je tokom skupštinske rasprave, odgovarajući na kritike i predloge opozicije, dodao da je sada poslao hiljadu pisama, ali da će pisati ponovo, i na adrese zapadnih lidera.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SRBIJA
Vučić: Nikad neću potpisati nijedan dokument štetan po Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala