Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić prihvatio predlog opozicije i najavio novi potez za Kosovo po povratku iz Njujorka

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će po povratku iz Njujorka organizovati sastanke sa predstavnicima SANU, Nacionalnog konventa, vladikama SPC, kao i sa predstavnicima ostalih institucija na kojima će se razgovarati o KiM.
„Nemam problem, pozvaću predstavnike svih ovih institucija i organizacija, da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko ove platforme, a to je Ustav i Rezolucije 1244, pa bar da znamo da oko toga imamo neku vrstu nacionalnog konsenzusa. U tom smislu to prihvatam, i čim se vratim iz Njujorka, te sastanke ćemo organizovati", rekao je Vučić.
Ovako je predsednik Srbije reagovao na predlog poslanika Borka Stefanovića o formiranju posebne Komisije i uključivanju Skupštine u pregovore.
"Dali smo predlog inicijative ovde u Skupštini, gde tražimo da se formira Komisija, gde bi bila dva predstavnika svake poslaničke grupe, gde bi bili pozvani predstavnici univerziteta, Akademije nauka, nevladinog sektora i Srpske pravoslavne crkve. Onda bi to telo u 30 dana napravilo predlog platforme i oblikovalo poziciju Republike Srbije, koja bi bila doneta ovde na raspravu u Skupštini", naveo je Stefanović.
Ističe da su u tekstu predložili tri postulata - Ustav, Rezolucija 1244 i dijalog o svim otvorenim pitanjima osim o priznanju samoproglašenoj nezavisnosti.
"Ovo je prilika da svi budemo uključeni u proces i damo doprinos tom jedinstvu, koja nije jednoumlje", smatra Stefanović.
Vučić mu je rekao da nema ništa protiv tog predloga, iako svestan da, primera radi, predstavnici SPC i Nacionalnog konventa imaju dijametralno suprotne stavove.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
SRBIJA
Šta piše u izveštaju o Kosmetu o kom je raspravljala Skupština Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala