Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Poljska bajka – velika kao lubenica i mesec

© Foto : FIBASrbija i Poljska
Srbija i Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Poljaci su bez dileme senzacija Evrobasketa. Kada nokautirate prvaka Sloveniju (90:87) onda zaslužujete da se o vama priča i piše u superlativu. Na krilima Mateuša Ponitke izbacili su Dončića i drugove i nastavili da žive svoju bajku u Berlinu, dok je selektor Igor Miličić pričao da njegovi košarkaši imaju lubenice između nogu, a srce kao mesec.
Malo je onih koji su zapravo verovali da unapred otpisana Poljska ima šta da traži u četvrtfinalu Evropskog prvenstva protiv moćne Slovenije predvođene Lukom Dončićem. Ali, po ko zna koji put se u sportu pokazalo da ne postoje unapred dobijeni mečevi, kao i da ratnički pristup igri može da zaseni talenat.
Činjenica je da su Slovenci tim s daleko zvučnijim imenima, da ih više cene na košarkašoj mapi, ali je isto tako činjenica da su Ponitka, Satoranski i ostali Poljaci znali šta rade u Berlinu i da su zahvaljujući neverovatnom duhu nastavil ida žive svoju bajku.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
„Pritisak je tu celo vreme, mi smo rekli da hoćemo medalje i sada smo blizu medalje. Uglavno, presretni smo! Moji igrači imaju j**a kao lubenice, a srce kao mesec. Ponavljam, presreni smo gde smo", bile su prve impresije selektora Igora Miličića.
Poljska je posle 25 godina izborila plasman u polufinale Evrobasketa, a Miličić nije krio zadovoljstvo. Pohvalio je sve svoje košarkaše, ali jednog posebno. Naravno, reč je o Mateušu Ponitki koji je zabeležio tripl-dabl učinak.
„To je verovatno najveći poljski igrač svih vremena. On je još mlad, pred njim je budućnost. Neverovatan lider, ovo što je napravio protiv Slovenije. Cela ekipa je napravila veliki posao. Da nas je neko pitao pre treće četvrtine da budemo tu gde jesmo, prihvatili bismo. Verovali smo da možemo da igramo protiv Slovenije, napravili smo plan. Poslušao sam i šta su mi igrači rekli. Kada se igra srcem i kada se veruje onda su čuda moguća. Moji igrači su igrali srcem, dali smo 150 odsto", rekao je nekadašnji košarkaš Splita, kasnije i nekoliko poljskih klubova, kasnije i Trepče s Kosova.
O poljskoj bajci pričao je i njen glavni akter Mateuš Ponitka koji je ubacio 26 poena, imao je 16 skokova i 10 asistencija, čime je postao tek treći košarkaš u istoriji Evrobasketa koji je zabeležio tripl-dabl učinak.
„Za mene je sve jasno, naš tim je dao svoje srce, ponosan sam na ekipu. Niko nije verovao u nas. Svaki turnir ima svoju bajku, a mi smo to ovoga puta. Pričali smo u svlačionici pre meča, znali smo da će utakmica biti teška. Bio sam iznenađen kako smo igrali u prvom poluvremenu. Bili smo sjajni. Nisam to video na ovom prvenstvu, znao sam da Slovenija ima odlične igrače, znali smo koliko su dobri i kako se bore. Pritiskali su nas u trećoj četvrtini, dopustili smo im veliku seriju tada i utakmica je ponovo izjednačena. Ali, na kraju smo slavili“, rekao je maestralni Ponitka.
Naredna prepreka i „čudovište“ u njihovoj bajci u petak će im biti reprezentacija Francuske, koja je eliminisala posle velike borbe i produžetka Italijane.
„Francuska je odličan tim, niko ih nije shvatao ozbiljno. Izašli su kao treći iz teške grupe, čeka nas još jedna teška i zahtevna utakmica“, rekao je Ponitka.
A do tada Poljaci će imati dan odmora i moći će širom otvorenih očiju da nastave da žive svoju bajku.
Slovenija je pala, čuda su moguća, zašto ne bi identičan scenario bio i protiv Francuske...
Luka Dončić Slovenija - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Evrobasket 2022
Luka je prvo bio ljut, a onda je priznao: Užasno, izneverio sam svoju zemlju!
Poljska slavlje  - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Evrobasket 2022
Pazi, Poljska gazi!
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Evrobasket 2022
Šok – Poljaci eliminisali Dončićevu Sloveniju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala