Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Iznenađen sam izjavom Vučića o „novoj armaturi“ dijaloga

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je iznenađen izjavom predsednika Srbije o „novoj armaturi“ Briselskog dijaloga.
Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao o nastavku dijaloga, kao i o pripremama za naredni sastanak, ali nije naveo datum sledećeg sastanka.
"Ovde smo da poguramo proces napred, sastanak će se održati što je pre moguće i to je svrha zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima sadržaj i da bude produktivan", rekao je Lajčak.
Lajčak je u Prištinu doputovao bez prethodne najave, a sem sa Kurtijem sastao se i sa gleavni pregovaračem Prištine u dijalogu, potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon nedavnog sastanka sa Lajčakom i izaslanicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, da postoji predlog "nove armature" dijaloga sa Prištinom.
Sastanak Kurtija i Lajčaka nije najavljen u medijima, a portparol EU za spoljnu i bezbednosnu Peter Stano rekao je za Kohu da nije potrebno najavljivati svaku posetu Lajčaka.
On je dodao da je reč o radnoj poseti koja se sprovodi radi napretka procesa dijaloga i nastavka razgovora o sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom koji vodi EU.
Miroslav Lajčak je u petak prošle nedelje, zajedno sa izaslanicima Nemačke i Francuske Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, boravio u Prištini, gde se sastao sa Kurtijem.
Istog dana trojica zvaničnika posetila su Beograd i razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preneo je Tanjug.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Srbija, EU i tzv Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
SRBIJA
Zapad želi da nametne Srbiji „paket aranžman“ o Kosovu zbog Rusije
Zastave Nemačke, SAD i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SRBIJA
„Bitka“ Evrope i Amerike za uticaj na kosovsko pitanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala