Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad želi da nametne Srbiji „paket aranžman“ o Kosovu zbog Rusije

CC0 / Pixabay / Srbija, EU i tzv "Kosovo" - ilustracija
Srbija, EU i tzv Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Na osnovu šturih informacija može se pretpostaviti da Zapad želi da nametne neku vrstu „paket aranžmana“ i konačno završi pitanje Kosova i Metohije sve žureći da to uradi zbog snažnog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom po pitanju Ukrajine i drugih pitanja koja se otvaraju, smatra predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je obavio dvosatni razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.
„Dobili smo od njih predlog potpuno nove armature pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom“, izjavio je Vučić i dodao da taj razgovor nimalo nije bio lak.

Zapad žuri da Rusiji izbije „kosovski adut“

Drecun dodaje da izgleda da Zapad jarko želi da se postigne dogovor između Beograda i Prištine ne bi li Moskvi izbio iz ruku adut koji predsednik Rusije Vladimir Putin poteže po pitanju kosovskog presedana, jer bi Zapad, ako se postigne sporazum kojim bi se konačno zatvorilo kosovsko pitanje, mogao reći da u tom slučaju nema presedana.
„Ovde je sada pitanje šta se nudi? Izgleda da je manje-više poznato ono što se od Beograda traži, a to je da prihvati 'realnost' kako oni to kažu, odnosno postojanje lažne države Kosovo. Međutim, izgleda da u ovoj fazi Zapad shvata realnost da Beograd neće ni po koju cenu priznati tu lažnu državu, pa se onda očekuje neko rešenje kao što je bilo kao ono između dve Nemačke, gde Srbija ne bi morala de jure da prizna lažnu državu ali se ne bi protivila njenom članstvu UN i to bi verovatno za Zapad značilo da je to pitanje zatvoreno“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
SRBIJA
Vučić: Traže od Srbije da se opredeli na kojoj strani će biti /video/
Takođe, traži se da se Srbija jasno opredeli na koju će se stranu svrstati, uz Rusiju ili evro-atlantski blok, dodaje Drecun i ističe da nije primetio da Zapad nešto posebno nudi Srbiji, osim što se govori o formiranju neke Zajednice srpskih opština koja bi bila svedena na četiri opštine na severu, kao i o navodno posebnoj zaštiti Srpske pravoslavne crkve i „verovatno se govori o članstvu Srbije u EU i pomoći u rešavanju energetske krize“.

Nema priznanja Kosova, Srbija traži kompromis

Srbija sa svoje strane jasno stavlja do znanja i dobro je da je to shvaćeno, a Drecun pretpostavlja i prihvaćeno, u vodećim zapadnim državama da neće ni po koju cenu priznati samoproglašenu državu Kosovo i da ima podršku stalnih članica Saveta bezbednosti Rusije i Kine da onemogući članstvo lažne države u UN.
Srbija nastavlja da insistira i to će uvek činiti da se problem Kosova i Metohije reši u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 i nastaviće da štiti i omogućava opstanak srpskog naroda pokrajini i da se pri tome zalaže da se svi problemi reše isključivo na miran, politički način, ističe Drecun.
„Srbija iako pokazuje da ni po koju cenu neće priznati lažnu državu Kosovo u čemu, čini mi se, postoji jedinstvo relevantnih političkih subjekata u zemlji, ipak je otvorena za kompromis. Nama je potpuno jasno da na Kosovu žive Albanci koji su tamo većina i ne žele da žive u državi Srbiji, ali takođe i srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji ne želi da živi u lažnoj državi, niti mi želimo da damo deo naše teritorije da bi se tamo stvorila druga albanska država. Međutim, spremni smo da tragamo za kompromisom. Kako bi on mogao da izgleda o tome ne vredi spekulisati, ali otvoreni smo da tražimo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.“
Drecun dodaje da mu se čini da su u tom pravcu usmerene aktivnosti svih zapadnih specijalnih izaslanika, savetnika kao i Miroslava Lajčaka i da bi u narednom periodu trebalo da saznamo u kom pravcu će se razvijati rešavanje kosovskog pitanja.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SRBIJA
Lajčak nakon sastanka sa Vučićem: Važni i opširni razgovori, proces će se nastaviti narednih dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala