Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Bitka“ Evrope i Amerike za uticaj na kosovsko pitanje

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Zastave Nemačke, SAD i EU
Zastave Nemačke, SAD i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Kosovsko pitanje evropskim državama i samoj EU služi kao vid potvrde njihove relevantnosti, posebno u odnosu na Ameriku jer je Evropljanima moć vidno opala. A pokušaji da presudno utiču na sam tok pregovora Prištine i Beograda, smatra politikolog Aleksandar Gajić, više liče na medijsko-marketinški poduhvat nego što nešto presudno mogu da postignu.
Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak 9. septembra ponovo dolazi u Beograd i Prištinu, ovoga puta u pojačanom sastavu, u pratnji savetnika nemačkog kancelara i francuskog predsednika Jensa Pletnera i Emanuela Bona a, kako su najavili iz Evropske komisije, cilj posete je da se istraže mogućnosti za napredak u pregovorima.

Kosovo kao „oružje“

Pojačanje koje je Lajčak dobio pored već postojećih savetnika iz različitih država EU mnogi tumače kao poslednji pokušaj da Evropa zadrži primat nad Balkanom i u dijalogu Beograda i Prištine u odnosu na Vašington.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
Može li Zapad da urazumi Kurtija
Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije smatra da su napori Francuske i Nemačke da se uz predstavnika EU Miroslava Lajčaka dodatno uključe u dijalog zapravo pokušaj ove dve države da zadrže utisak svoje relevantnosti u političkoj situaciji i na evropskom kontinentu, ali i među članicama EU.
„Njihov uticaj je opao od momenta kada je EU po izbijanju ukrajinske krize bila postrojena u jednu liniju u antiruskom stroju od strane Amerike. Pitanje Kosova je vid pritiska na Srbiju da se ta priča počne rešavati. Traži se kompromis od strane Srbije jer se u pravcu Prištine videlo da ne mogu ništa da postignu,“ kaže Gajić.
Kosovsko pitanje, dodaje on, otvoreno služi kao vid potvrde njihove uloge i značaja ali mislim da u ovoj situaciji postoje broje nesuglasice između Nemačke, Francuske i drugih članica EU i suprotni interesi po nizu pitanja sa Amerikom.

Marketinški pokušaj

„Ovo pitanje koje njih ne košta puno i gde suštinski ne mogu da se interesno suprotstave Amerikancima, koriste kao sredstvo da se u očima sopstvenih građana i drugih članica EU ali i Amerike predstave kao da su još uvek relevantan faktor i da ulažu dodatne napore. S druge strane, njihove ponude prema Srbiji nisu realne i ne mogu da podignu njihovu poziciju ni poziciju EU u ovom trenutku tako da mislim da je ovo više medijsko-marketinški pokušaj, nego što je sa njihove strane to neki veliki, važan pokušaj da presudno utiču na sam tok pregovora između Prištine i Beograda,“ mišljenja je Gajić.
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Taj film neće gledati: Srbiju guraju kroz „biblijska uska vrata“ da Zapad ostvari tri cilja /video/
Dr Stevica Deđanski veruje da imenovanje novih predstavnika i njihova poseta Beogradu pokazuje samo jednu stvar, koja je manje-više svima već jasna.

Evropa je bez uticaja

„Evropa nema više nikakva uticaj na svoju sudbinu i bukvalno su se poklonili i ispunjavaju naloge Amerike. Oni jednostavno ne mogu da rešavaju probleme i sadašnje i nadolazeće u svojim državama i onda kako bi ih Amerika kako- tako videla kao uspešne svoju spoljnu politiku preusmerili su na Balkan, to jest na pitanje Beograda i Prištine,“ smatra naš sagovornik.
Cela njihova priča se, ističe Deđanski, i vrti oko toga da pokažu da su i dalje važni.
„Naravno, mi ne treba da zanemarimo da su u pitanju dve ozbiljne države EU, ali je činjenica da se tu ipak Amerika na kraju pita i da sa njom treba držati dobar odnos“ zaključuje Deđanski.
Specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
SRBIJA
Spremaju li Zapad i Priština taktičke incidente: Kako „ubediti“ Srbiju da prizna lažno Kosovo
Zastave SAD Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
Američki potez protiv Rusije i Kine usred Balkana – cilj je da se Srbima izmakne oslonac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala