Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Spremaju li Zapad i Priština taktičke incidente: Kako „ubediti“ Srbiju da prizna lažno Kosovo

Specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Aktivnosti Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara ne daju rezultate jer ne može da pređe preko najvažnije stvari – pristanka Srbije na nezavisnost KiM. Zato je moguće da će Zapad i Priština izazvati taktičke kontrolisane incidente kako bi „ubedili“ Srbiju da promeni pozicije. Zapad neće koristiti jake pritiske na Srbiju i u tome je šansa Beograda.
Ovako rezultate višednevnih aktivnosti specijalnih izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara komentariše bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

Šansa Srbije je u tome što Zapad ne sme da je prejako pritiska

Prema Jovanovićevim rečima, radi se o taktičkim potezima jer se, kako kaže, još nije ušlo u fazu odlučivanja. Međutim, ni Priština, a ni Zapad neće učiniti ništa što bi glavni cilj – srpsko priznanje nezavisnosti KiM – učinilo nemogućim.
„Ako prejako nastupe i izgube mogućnost za dalji pritisak, nisu ništa postigli. Zapadu je važno da se što pre oslobodi tereta Kosova koji im smeta i u odnosima sa drugima, recimo sa Rusijom. A da ne govorimo što to kompromituje njihovu tezu da je nezavisnost Kosova opravdana iz humanitarnih razloga jer se pokazuje da već dvadeset i nešto godina njihova aktivnost ne daje rezultate i ne može da pređe preko najvažnije stvari, pristanka Srbije“, objašnjava Jovanović.
Zbog toga ni Zapad, ni Priština, kako naš sagovornik kaže, neće prekoračiti Rubikon, ali mogu da izazovu kontrolisane incidente na severu KiM kako bi naterali Srbiju na klizav teren da bi izašla iz sadašnjih političkih pozicija. Ipak i taj teren neće biti isuviše klizav, samo onoliko koliko bi bilo potrebno da se napomene šta bi sve moglo da se dogodi ako Beograd ne bude dovoljno kooperativan.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
SRBIJA
Vučić posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Teško do kompromisa oko tablica i većih pitanja
Upravo u tome što Zapad isključuje mogućnost upotrebe jakih pritisaka na Srbiju, Jovanović vidi šansu za našu zemlju.
„To nam daje prostora za manevrisanje i očuvanje našeg stava u očekivanju nastupa nekih povoljnijih opštih okolnosti u periodu koji dolazi. ta šansa nije rizična kao što nas neki upozoravaju, jer preveliki rizik ne postoji. Ali postoje sitne taktičke zamke i iznurivanja koji će se ređati. Ali oni nisu takvi da mogu da nas obore na noge“, smatra Jovanović i nastavlja:
„Što se tiče tablica i dokumenata, to su male stvari koje neugodno deluju i stvaraju animozitet i nepoverenje između Srba na Kosovu i Srbije. Zbog toga oni to i podstiču, da bi razbili kompaktnost među Srbima jer bi tako navodno naterali Srbiju da ne može da ispuni ono što je glasno uveravala da će uraditi – zaštititi Srbe“.
Prema njegovim predviđanjima, pitanje tablica i dokumenata biće odloženo, ali ne za dug period, kako Srbija ne bi bila rasterećena briga.
„To je poigravanje sa našim nervima za koje smatraju da se isplati“, konstatuje on.

Zašto se Eskobar toliko brine za Srbe

Samo taktičkim iznudicama, koje bi išle uz kontrolisane incidente, Priština i njeni saveznici mogu da nateraju Srbiju da prihvati kosovsku nezavisnost – nije cilj poniziti Srbiju već je navesti da sama prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, dodaje Jovanović. Prejakim pritiscima Zapad rizikuje da otuđi Srbiju.
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
SRBIJA
Novosti: Trideset Kurtijevih specijalaca sa „hamerom“ i buldožerom u Zubinom potoku
U tom kontekstu treba posmatrati i izjavu Gabrijela Eskobara sa konferencije za medije održanoj u američkoj ambasadi u Beogradu, na kojoj je američki izaslanik za Balkan istakao da Kosovo i Srbija treba da se obavežu da neće biti nasilja, kao i obavezu da svi potpisani sporazumi budu sprovedeni, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). To je zadržavanje šansi i mogućnosti Amerike da nas privede onome što žele, da priznamo nezavisno Kosovo kaže naš sagovornik.
„Njima je vrlo važno, ne samo da priznamo Kosovo, nego i da ostanemo u njihovoj geopolitičkoj orbiti. Zato i ambasador Hil dva puta javno naglašava da je mesto Srbije u NATO-u i EU, ali razume se da o tome treba da odluči Srbija. Znači, on je prvo stavio ono što Amerika želi, a da onda Srbija o tome pro forme odluči“, ističe Jovanović.
Eskobar i Lajčak su se, podsećamo, nakon što su boravili u Prištini, sastali sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u šturim saopštenjima posle sastanaka koja su objavili na društvenim mrežama naveli su da se svi sporazumi tokom dijaloga između Beograda i Prištine moraju primeniti. Eskobar je sa svoje strane dodao da je sastanak sa Vučićem bio „težak i dug“, kao da izaslanici cene posvećenost srpskog predsednika miru i stabilnosti. „Nastavljamo dalje“, zaključio je Eskobar.
Srpski predsednik, čini se, nije nakon sastanaka podelio Eskobarov optimizam – u kratkom obraćanju građanima istakao je da je jasno da do rešenja pitanja tablica, ličnih dokumenata, kao i kako je rekao, nekih većih pitanja, ne može da se dođe, ali je napomenuo i da će se razgovori nastaviti u pokušaju da se u barem nekom malom delu izdejstvuje bolji položaj za Srbe sa KiM.
„Potrebno je mnogo garantija, rada, ali u danima koji su pred nama radićemo vredno da pokušamo da obezbedimo i sačuvamo mir za naš narod, ali i osiguramo budućnost za opstanak Srba na KiM“, zaključio je predsednik Srbije.
Optimizmu ne doprinosi ni premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti, koji preti upotrebom specijalnih policijskih snaga na severu pokrajine. Jedan odred ove oružane grupacije primećen je kod sela Jabuka blizu Zubinog potoka, a u bazu KPS-a u Kosovskoj Mitrovici stigao je kontigent opreme za razbijanje demonstracija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala