Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki potez protiv Rusije i Kine usred Balkana – cilj je da se Srbima izmakne oslonac

© Foto : Voice of Russia collageZastave SAD Kine i Rusije
Zastave SAD Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Trenutak u kome je predložen američki „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana”, koji u sebi ima i šargarepu i štap, jasno ukazuje na to da je motivisan čisto geopolitičkim razlozima, sa ciljem da se parira sve većem prisustvu Kine i Rusije, ocenjuje istoričar i politiki analitičar Dragomir Anđelković.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On ovako gleda na predlog zakona koji je predstavila grupa američkih zakonodavaca, predvođenih senatorkom Džin Šahin iz redova demokrata i republikancem, senatorom Rodžerom Vikerom, a koji u fokusu ima „suzbijanje korupcije i ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu“.
Dvostranački predlog zakona o podršci Zapadnom Balkanu, kako javljaju američki mediji, za cilj ima da se „podrži ekonomski razvoj i borba protiv korupcije“, ali predviđa i sankcije onima koji „ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju“.
Kako je izjavila senatorka Šahin, Sjedinjene Američke Države moraju da učine sve što mogu da podstaknu Srbiju da „nastavi da gleda ka Zapadu“. Ona je dodala i da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati „štetni uticaj“ sa ovih prostora.

Američki štap i šargarepa

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, predlog ovog zakona odraz je činjenice da su u SAD svesni da su interesi naroda Zapadnog Balkana, a pre svega Srba, takvi da je Amerika ta koja nam predstavlja problem, odnosno da Sjedinjene Države ugrožavaju naše interese, dok nam je Kina sa Rusijom oslonac.
„U takvim okolnostima oni pokušavaju da, sa jedne strane, unesu jedan faktor podmićivanja tako što nude veće ekonomsko angažovanje i neku vrstu potencijalne koristi, dok sa druge strane uvode i mnogo veći štap – prete akcijom protiv korupcije koju, zapravo, manipulativno postavljaju tako da sve što bude u domenu saradnje sa Rusijom i Kinom može da se tumači kao korupcija“, objašnjava Anđelković.
U tom smislu je, dodaje naš sagovornik, američka borba protiv korupcije na ovim prostorima zapravo samo laž koja bi dala osnov za pritiske, a ne odraz stvarne borbe protiv tog problema.
„Ne treba zaboraviti, u krajnjoj liniji, da je korupcija na Balkan i došla sa zapada. Korupcija u velikim razmerama u Srbiji, sistemska korupcija povezana sa državom nastaje krajem 19. veka sa izgradnjom železnice, takozvana Bontuova afera. Dakle, sa zapadnim kapitalom nam dolazi i korupcija, a znamo i kakve su bile ovdašnje privatizacije čije je preispitivanje država pokrenula. Sve je to povezano sa zapadom, ili skoro sve, a sada nam oni pričaju o borbi protiv korupcije. Jasno je da to rade samo zato da bi imali osnov da proganjaju one koji su im geopolitički nepodobni“, ističe Anđelković.

Zakon usmeren protiv Rusa, Kineza i Srba

Kako kaže, ovaj zakon usmeren je prevashodno protiv Rusa i Kineza, dok je protiv Srba usmeren u meri u kojoj su Rusija i Kina bitan faktor podrške Srbima u njihovoj borbi za očuvanje nacionalnih interesa.
Na pitanje, kakvi se efekti ovog zakona mogu očekivati ukoliko bude usvojen, Anđelković kaže da to zavisi od tri stvari, a prva je - koliko ćemo mi biti spremni da se borimo za svoje interese.
„Ako se ne uplašimo, moći ćemo da se borimo bez obzira na takav zakon, jer je Amerika mogla mnogo gore da deluje protiv nas devedesetih godina, pa smo ipak uspevali da postignemo neke stvari, poput stvaranja Republike Srpske. Druga stvar je koliko je Amerika stvarno spremna da stane iza svega toga i da se angažuje na Zapadnom Balkanu, a koliko je to samo blef. Treća stvar je koliko će Rusija i Kina stvarno biti istrajne u tome da budu prisutne na našim prostorima, jer je nama potrebna efektivna podrška“, zaključuje Anđelković za Sputnjik.
Senatorka Džin Šahin je izjavila da je „ovaj zakon pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog Balkana, na značaj nastavka njihovog napretka ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama“, kao i da je „rešavanje problema korupcije važan deo toga, a ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rešavanju problema korupcije“.
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Podkast
Amerika započela novu strategiju prema Rusiji i Kini | Prorok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala