Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li Zapad da urazumi Kurtija

© AP Photo / Darko VojinovicGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Izgleda da su izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar ovoga puta rešeni da njihova diplomatska misija između Beograda i Prištine uspe. Uspeh njihovog poduhvata malo zavisi od Beograda, koji je spreman na kompromis, već od pritiska koji su SAD i EU spremne da izvrše na premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Ukoliko je prištinska strana pod kombinovanim pritiskom Eskobara i Lajčaka da se postigne kompromisno rešenje, onda misija ima izgleda na uspeh, smatra Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

Sve zavisi od jačine pritiska koji će velike sile izvršiti na Prištinu

„Ako bi njih dvojica uložili polovinu napora da pritisnu Kurtija kao što vrše pritisak na Beograd, u tom slučaju moguće je da prištinska strana bude primorana na neku vrstu privremenog rešenja, odnosno da donesu odluku da se produžava važenje „KS“ tablica, pa da se u međuvremenu traži dugoročnije rešenje“, objašnjava on.
Sa druge strane, politički analitičar Stevica Deđanski napominje da su Lajčak i Eskobar, ma koliko čudno zvučalo, sada rešeni da dijalog između Beograda i Prištine da nekakav rezultat.
„Mislim da u sadašnjem momentu nikome ne odgovara da se pravi bilo kakva komplikacija na ovim prostorima, a imamo i principijelan stav, i Srbije, a i Srba na KiM da neće dozvoliti da se Albanci ponašaju kao do sada. Mislim da je Lajčakova i Eskobarova ideja da se izbegne bilo kakva vrsta sukoba. To je sigurno tako“, smatra Deđanski.
Drugo je pitanje hoće li izaslanici uspeti u tome, jer sa druge strane imaju čoveka koji se, istina, plaši Amerike, ali neka druga sila ga, dodaje Deđanski, vuče za rukav i pritiska ga da zapali atmosferu. Ta sila je, kaže, Velika Britanija.
„Moja predviđanja su da će ipak doći do neke vrste eskalacije zato što Kurti neće moći da se urazumi“, ističe naš sagovornik.

Šta može da donese odlaganje od tri meseca

Što se tiče navodnog Lajčakovog i Eskobarovog predloga da Priština odustane od primene najavljenih mera u naredna tri meseca, Deđanski napominje da se radi o predlogu koji je već bio na stolu.
„Možda je to neko prelazno rešenje, gde je Eskobar shvatio da bi na taj način mogao da natera Kurtija. Mislim da to ništa ne rešava, ali ipak je bolje da imamo tri meseca mira, pa da dotle pokušamo da pregovorima rešimo problem, nego da ih nemamo. samo, ponavljam, sumnjam u dobru volju prištinske strane da ispuni čak i takav zahtev Amerike“, kaže on.
Ne znamo šta je u glavama prištinskih političara, a upravo je u njihovim glavama i odgovor na pitanje može li problem da bude rešen u roku od tri meseca, napominju i Deđanski, i Gajić.
Prema Gajićevom mišljenju, kompromis je moguć samo ako su kosovski Albanci spremni na ustupke. Ako pritisak zapadnih sila na Kurtija ne bude dovoljno jak, Srbi će biti prinuđeni da izađu iz pregovaračkog procesa, kao i iz privremenih prištinskih institucija. U tom slučaju, pregovori bi morali da počnu iz početka. Ukoliko bi Priština učinila ustupke, postoji mogućnost da se iznađe privremeno rešenje.
Međutim, kako da Kurti pristane na ustupke ako gubi glasove, pita se Gajić, dok Deđanski konstatuje da premijer privremenih prištinskih institucija želi da pokaže da je veći Haradinaj od Haradinaja ili veći Tači od Tačija, te sumnja da će Priština učiniti potreban korak unazad u svojim ekstremističkim stavovima.
„Za tri meseca mogli bismo, uz realno posredovanje SAD da izboksujemo nešto što bi možda bilo manje povoljno za Srbe, ali ne bi značilo kapitulaciju. Uz to, zaštitili bismo Srbe na severu Kosova, što i jeste naš cilj. Uvek nam ostaje varijanta da napustimo institucije i srušimo Briselski sporazum i da zajednicu srpskih opština formiramo sami. Ali, mislim da bi to trebalo uraditi u krajnjoj instanci“, zaključuje Deđanski.
Podsećamo, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar nalaze se u misiji šatl diplomatije između Prištine i Beograda, nakon što razgovori između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu nisu urodili plodom. Cilj njihove posete je, kako je rečeno, da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.
Izaslanici su prvo otputovali u Prištinu, gde su se sreli sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, albanskim opozicionim partijama i predstavnicima Srpske liste, dok bi sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem trebalo da se sretnu u četvrtak predveče.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
Kurti preti: Niko ne može da spreči specijalne jedinice policije da odu na sever Kosova
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
Petković: Ako NATO ne spreči upad Rosu, sprečiće ga srpski narod
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
„Teški razgovori“: Vučić se sastao sa Lajčakom i Eskobarom, oglasili se učesnici, nastavak večeras
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala