Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Ako NATO ne spreči upad Rosu, sprečiće ga srpski narod

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića izjavio je da je predstavnik privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti danas najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na severu Kosova i Metohije.
Petković je naveo da se nikako drugačije ne može shvatiti Kurtijeva poruka da niko ne može da spreči specijalne jedinice Rosu da intervenišu na severu Kosova i Metohije.
„Za Kurtija imam samo jednu poruku — NATO je dužan da spreči svaki pokušaj upada Rosu na sever! Ako oni neće, upade Rosu će sprečiti srpski narod!“, istakao je Petković.
Petković je dodao da je ovde reč o direktnoj i ogoljenoj pretnji nasiljem, silom i sukobima koje Kurti priziva da bi, kako je naveo, zauzeo sever Kosova i Metohije kojim je godinama opsednut.
„Jasno i glasno — Rosu nema šta da traži na severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma“, poručio je Petković.
Za policijske poslove na severu je prema Prvom briselskom sporazumu nadležan isključivo Regionalni direktorat policije — Sever u kom po etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na predlog četiri gradonačelnika sa severa KiM, napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.
„Posebno ističem da takozvane jedinice Rosu koje predstavljaju do zuba naoružane formacije sa oklopnim vozilima ne smeju na sever KiM bez dozvole komandanta Kfora i četiri srpska gradonačelnika, a na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO 2013. godine“, ukazao je Petković.
On je konstatovao da su maske pale i da je sada sasvim jasno ono na šta od početka Beograd upozorava — da je jedini i pravi Kurtijev cilj izazivanje sukoba i proterivanje srpskog naroda.
„I ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, on će od čitavog regiona napraviti bure baruta jer je spreman na sve. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji“, naveo je u saopštenju Petković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
Kurti preti: Niko ne može da spreči specijalne jedinice policije da odu na sever Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala