Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Teški razgovori“: Vučić se sastao sa Lajčakom i Eskobarom, oglasili se učesnici, nastavak večeras

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vučić se u 17 sati sastao sa Lajčakom, a zatim je održan trilateralni sastanak, uz prisustvo Gabrijela Eskobara. Lajčak i Eskobar su oko 17.40 napustili zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Vučić: Imali smo nelake razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu* posle sastanka. On je rekao da se razgovori nastavljaju posle 22 sata i da se nada kompromisu, ali da ćemo interes Srba na KiM zaštititi svakako.
„Imali smo nelake razgovore sa evropskim i američkim predstavnicima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, bili su tu i Kristofer Hil i Emanuel Žiofre, ambasadori SAD i Evropske unije. Moja poruka se pre svega odnosi na naš narod na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo uvek gledati da čuvamo mir i stabilnost, boriti se za mir i stabilnost, ali nijednog sekunda, budite uvereni, baš onako kako sam rekao, nećemo odstupiti od naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa, ali pre svega od interesa našeg naroda, vaše bezbednosti, vaše sigurnosti“, rekao je Vučić.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vodio tešku, ali odgovornu diskusiju, kao i da će kasnije danas nastaviti razgovore.

Lajčak: Svi sporazumi iz dijaloga moraju da se primene

On je na svom Tviteru objavio da je preneo Vučiću poruke i istakao da svi sporazumi iz dijaloga moraju da se primene, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine.
Eskobar, koji je zajedno sa Lajčakom oko 17.40 napustio zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, rekao je da ceni posvećenost miru srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Eskobar: Težak i dugačak sastanak

„Imali smo težak i dugačak sastanak sa predsednikom Vučićem. Cenimo posvećenost predsednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje“, saopštio je Gabrijel Eskobar, a prenela američka ambasada na Tviteru.
Pre sastanka sa predsednikom Srbije, Lajčak i Eskobar su zajedno razgovarali sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.
Lajčak i Eskobar u Beograd su došli iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.
Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.
Juče je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Osmani, sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji. Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu.
Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije. Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu. U misiji mu se pridružio i Eskobar.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala