- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska traži od Evropske komisije garancije da za nuklearnu energetiku ne važe sankcije

© AFP 2023 / Attila KisbenedekMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova i spoljnoekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto pozvao je Evropsku komisiju da garantuje da nuklearna energetika ne potpada pod sankcije i da sve evropske institucije poštuju tu odredbu.

„U prvom paketu briselskih sankcija bilo je reči o tome da nuklearna energetika ne potpada pod sankcije. Pozivamo Evropsku komisiju da garantuje da sve briselske institucije, svi nacionalni organi i sve banke koje posluju u Evropi poštuju tu odredbu”, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Ministar je podsetio da je Mađarska ubrzala investiranje u nuklearku „Pakš-2” kako bi novi blokovi „što je moguće pre doprineli bezbednom energetskom snabdevanju zemlje” i istakao da će ovoj temi posvetiti svoj govor na Kongresu o nuklearnoj energetici Centralne i Istočne Evrope.
Krajem avgusta mađarska uprava za nuklearnu energiju izdala je dozvolu za izgradnju petog i šestog bloka nuklearne elektrane „Pakš-2”, petog korpusa reaktora nuklearke i šest dozvola za gradnju „nuklearnog ostrva”.

Nuklearna elektrana „Pakš“

Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj „Pakš“ se nalazi na 100 kilometara od Budimpešte i na pet kilometara od grada Pakš. Sagrađena je po sovjetskom projektu i na njoj se eksploatišu četiri bloka s reaktorima VVER-440.
Sada se u elektrani „Pakš“ proizvodi skoro polovina celokupne električne energije u Mađarskoj, a zahvaljujući planiranom puštanju u rad dva nova bloka, očekuje se da će se taj udeo udvostručiti. Rukovodstvo zemlje je naglasilo da je za Mađarsku nuklearna energija način da ona osigura svoju energetsku bezbednost.
Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane „Pakš“ koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske električnom energijom. Tada je objavljeno da će Rusija dati Mađarskoj za ovaj projekat kredit do 10 milijardi evra, a plan je da ukupna vrednost radova bude 12,5 milijardi evra.
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Rusija gradi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SVET
Mađarska: Evropske sankcije protiv ruske energetike su najveća greška
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala