- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska: Evropske sankcije protiv ruske energetike su najveća greška

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Širenje antiruskih sankcija u sferi energetike je fundamentalna greška Evropske unije, koja je izazvala rast cena energenata, izjavio je šef kancelarije mađarskog premijera Gergej Guljaš na forumu „Tranzit“ u mađarskom gradu Tihanj.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Komentarišući dozvolu koju je izdala Mađarska uprava za nuklearnu energiju za izgradnju dva bloka nuklearne elektrane „Pakš-2“, Guljaš je naveo da se danas napajanje električnom energijom može garantovati, jer postoji „Pakš“.
Prema njegovim rečima, da Rusija nije dala Mađarskoj kredit za izgradnju, ona bi trajala oko deset godina.
Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj „Pakš“ se nalazi na 100 kilometara od Budimpešte i na pet kilometara od grada Pakš. Sagrađena je po sovjetskom projektu i na njoj se eksploatiše četiri bloka s reaktorima VVER-440.
Sada se u elektrani „Pakš“ proizvodi skoro polovina celokupne električne energije u Mađarskoj, a zahvaljujući planiranom puštanju u rad dva nova bloka, očekuje se da će se taj udeo udvostručiti. Rukovodstvo zemlje je naglasilo da je za Mađarsku nuklearna energija način da ona osigura svoju energetsku bezbednost.
Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane „Pakš“ koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske električnom energijom. Tada je objavljeno da će Rusija dati Mađarskoj za ovaj projekat kredit do 10 milijardi evra, a plan je da ukupna vrednost radova bude 12,5 milijardi evra.
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Rusija gradi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala