Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obaveštajne službe Zapada rade za prištinske vlasti, ali Srbija ne treba da strahuje /video/

CC0 / Pixabay / Obaveštajne službe — ilustracija
Obaveštajne službe — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Vodeće zapadne zemlje čija su sedišta u Vašingtonu, Londonu i Berlinu preko obaveštajnih struktura sve rade da pomognu prištinskim vlastima, kako bi suzbili ne samo srpski, već i navodni ruski uticaj na Kosmetu, rekao je direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.
Uoči pregovora sa zvaničnicima Evropske unije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Albanci pokušavaju ispod žita tiho da zauzmu i okupiraju sever Kosova i Metohije. Ovo upozorenje došlo je i nakon pisanja medija da je američka Centralna obaveštajna agencija angažovala ekstremističke i kriminalne grupe, koje bi u narednom periodu trebalo da izazovu incidente na administrativnoj liniji sa tzv. Kosovom.
To bi, kako se navodi, bio povod za povećanje broja vojnika NATO u našoj južnoj pokrajini, a krajnji cilj je suzbijanje navodnog uticaja Rusije na Balkanu.

Kosovski Albanci se navodno bore protiv ruskog uticaja na KiM?

Srbija ne treba da strahuje, smatra direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general major u penziji Mitar Kovač, već treba racionalno da ide u susret problemima, jer već ima sigurne elemente strategije za njihovo rešavanje. On dodaje da Srbija neće i ne sme zaboraviti prvenstveno svoj narod, resurse i međunarodna prava koje ima na prostoru Kosova i Metohije ali i garancije da je to deo Srbije bez obzira što je većina zemalja priznala tu lažnu državu.
„Sigurno je da te vodeće zemlje, prvenstveno Amerika, Britanija i Nemačka preko obaveštajnih struktura čine sve da pomognu kosovskim vlastima, policiji i tzv. bezbednosnim snagama Kosova, budućoj vojsci, jer je oni opremaju i razvijaju. Oni žele da kontrolišu taj prostor, jer albansko političko rukovodstvo često govori da se samoproglašeno Kosovo ne bori samo protiv Srba i srpskog uticaja, nego i protiv ruskog uticaja — da su oni na granici borbe protiv ruskog uticaja. To je jedna velika bruka i sramota ali nije to izašlo iz glava režima u Prištini nego iz ideologije i centara moći na Zapadu“, rekao je Kovač.
Naš sagovornik smatra da je samo pitanje procene da li će Zapad u tome videti slabost Srbije ukoliko ne reaguje ili će videti sposobnost, spremnost Srbije da reaguje u skladu sa smernicama i odlukama iz prošlosti. To bi u praksi, kaže ovaj penzionisani general major značilo da ako KFOR ne zaštiti srpski narod i stanovništvo od pogroma i terora šiptarskih vlasti, srpska vlast će svojim snagama bezbednosti primereno reagovati i zaštiti svoj narod.

Vodeće sile EU se ponašaju kao Hitler

Americi i Britaniji, dodaje Kovač, uopšte vodećim silama EU ne odgovara samostalna politika Srbije. Oni smatraju da ne sme da opstane jedna mala Srbija koja u krajnjem ne učestvuje u pomoći i opremanju ukrajinskih oružanih snaga.
„Ponašaju se isto kao i Hitler kada je u svoje vreme tražio saveznike na Balkanu i u srpskom narodu. Na našu sreću i u odnosu na buduću istoriju koja će ceniti ovo vreme, mi nismo tako lako shvatili te pritiske niti smo se opredelili za takav ishod. Smislili su scenario učešća obaveštajnih struktura Amerike kako bi na prljav način isprovocirali sukob za koji bi bila kriva Srbija. U tom slučaju legitimisala bi se policijska, vojna akcija i KFOR-a i snaga bezbednosti Prištine. Ipak, ne verujem da će takva zamisao proći, bez obzira na medijsku propagandu Zapada“, ocenio je Kovač.

Srbija ima resurse da odgovori na provokacije

Na pitanje da li Srbija ima i ljudstvo i naoružanje za eventualnu akciju na severu Kosmeta, general major u penziji podvlači da treba prvo reći da Srbija niti zagovara rat, niti govori da će vojno intervenisati na način da izazove rat.
„Ipak, Srbija će primerenim policijskim, žandarmerijskim, vojnim, specijalnim ili drugim jedinicama, sredstvima, uticati na to da se svi nasilnici, grupe koje krenu na srpski narod, naselja, kuće, eliminišu i da se obezbedi njihov opstanak na tom prostoru. Pogotovo neće dozvoliti masovni pogromi, paljenje naselja, kuća, crkvene i kulturne baštine na severu KiM, jer to i jeste cilj prištinskog rukovodstva. Ideja je da na tom severnom prostoru zatru trag postojanja srpskog stanovništva“, naglašava naš sagovornik.

Zapad ne bi reagovao ni nakon eventualne „albanske oluje“

Kao što se Zapad nikada nije bavio time da dozvoli povratak preko 220.000 Srba na prostor KiM, sigurno se ni nakon „albanske oluje“ na Kosmetu ne bi okretao ka tome, niti delovao na prištinske vlasti da zaštiti stanovništvo, kaže Kovač.
„Čim se nije omogućio povratak u Prištinu za preko 40.000 ljudi kao i u druge delove KiM gde se nije zaštitila privatna ni državna imovina, ne možemo očekivati da se to desi na severu naše južne pokrajine. Zbog toga Srbija treba da pokaže ozbiljnost i odlučnost da će štiti narod na bilo kom delu KiM ukoliko on na bilo koji način bude ugrožen“, zaključuje naš sagovornik.
Predsednik Srbije Aleksandara Vučić, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuel Bone i Jens Pletner - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SRBIJA
„Neće biti priznanja Kosova“: Vučićeva poruka sa sastanka sa izaslanicima EU, Francuske i Nemačke
Zastave Nemačke, SAD i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SRBIJA
„Bitka“ Evrope i Amerike za uticaj na kosovsko pitanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala