Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zamajavanje javnosti: Priština bi u EU ali – može li da preskoči pet članica Unije

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIZastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini
Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Najava Prištine da će aplicirati za članstvo u EU je samo zamajavanje javnosti jer pet država članica Unije koje nisu priznale lažnu državu Kosovo to neće dozvoliti, uveren je Milovan Drecun, šef Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.
Privremene prištinske institucije najavile su da će podneti zahtev za članstvo u EU u toku ove godine. Ovu vest objavio je zamenik premijera privremene vlade u Prištini Besnik Bisljimi.

Kosovo ne može u EU

Milovan Drecun kaže za Sputnjik da je ovo priča za čisto unutrašnje političke potrebe Prištine.
„To je potez namenjen njihovoj javnosti s obzirom da nisu ništa uradili na poboljšanju kvaliteta života ljudi niti na ekonomskom razvoju, kao ni na sprečavanju diskriminacije, smanjivanju korupcije i kriminala. Sada kada nema dovoljno struje, kada neće biti dovoljno prehrambenih proizvoda izlaze sa praznom pričom o tome da podnose zahtev za prijem u EU,“ navodi Drecun.
Priština je oformila krajem avgusta i Izvršnu komisiju za članstvo Kosova u Evropskoj uniji (EU), kao prvi proceduralni korak za pripremu aplikacije za članstvo u EU. Takozvani premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo više od 15 godina ispunjavalo kriterijume iz Kopenhagena, političke, ekonomske i sektorske kriterijume EU.
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
EU se obratila Prištini povodom promene registarskih tablica
S druge strane, iz EU se u više navrata čulo da nema ništa od prijema Kosova u EU dok ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma. U svetlu toga još su na čekanju i za viznu liberalizaciju za koju su davno aplicirali.

Marketinški potez

Drecun kaže da je najava iz Prištine neutemeljena i iz drugih razloga.
„Ovaj potez Prištine je u suprotnosti sa činjenicama, a ključna je ta da pet država EU ne priznaje Kosovo kao državu. Te zemlje su nepremostiva prepreka za bilo kakvo članstvo lažne države Kosovo u EU. Tako da na ovo treba gledati kao na unutrašnji propagandni potez vlasti u Prištini za svoju javnost,“ napominje on.
Samoproglašenu nezavisnost Prištine nisu priznale Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar, a nema naznaka da će promeniti svoj stav, uprkos tome što su kosovski političari u više navrata spekulisali da će se to desiti.
Zastava Eu i saproglašene države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SRBIJA
Šifra „obe strane“: Brisel potvrdio podršku radikalnim potezima Prištine
Bisljimi je o nameri Prištine da podnese zahtev za članstvo u EU obavestio ministra za evropska pitanja Češke Mikulaša Beka na sastanku u Pragu, prenose prištinski mediji. Češka inače predsedava Savetu EU do kraja godine, a na toj poziciji će je naslediti Švedska.
Bisljimi je rekao i da očekuje napredak po pitanju vizne liberalizacije. On je naglasio da vlasti u Prištini „ostaju privržene opštem okviru pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, koji donosi punu normalizaciju odnosa i koji se zasniva na međusobnom priznanju, prenosi Kosovo onlajn.
Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SRBIJA
Priština podnosi zahtev za članstvo u EU
Zastava EU na podu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
SRBIJA
Brisel može ali neće: Borelj priznao poraz pregovaračkog procesa Beograda i Prištine pod okriljem EU?
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
REGION
Tajna briselskog „džokera“ za Kosovo: Novi mandat baš zato što nije uradio – ništa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala