Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brisel može ali neće: Borelj priznao poraz pregovaračkog procesa Beograda i Prištine pod okriljem EU?

© AFP 2023 / Tobias Schwartz Zastava EU na podu
Zastava EU na podu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj rečima da ne mogu da nateraju Prištinu da formira ZSO doveo je u pitanje legitimitet EU kao garanta Briselskog sporazuma i kao glavnog posrednika u dijalogu Prištine i Beograda. EU ima mehanizme da pritisne Prištinu ali neće to da uradi, kaže Stevica Deđanski.
Dijalog Beograda i Prištine nikad nije bio dalji, a čini se da je osim Prištine tu glavni krivac i Evropska unija kao posrednik i potpisnik, garant, Briselskog sporazuma nema mehanizme, kako je to rekao visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj, da natera Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

EU može ali neće da pritisne Prištinu

Ukoliko EU ne može da ispuni svoj zadatak koji je preuzela popisom na Briselski sporazum, logično je da to ne može da traži ni od Prištine da uradi. S obzirom da je Srbiju ispunila još davno sve što je od nje zahtevano iz ovog sporazuma i da je jedino ostalo otvoreno pitanje formiranja ZSO –koje opet pa ne zavisi od nje, otvara se pitanje - šta dalje? O čemu Beogradu ostaje da pregovara?
Profesora dr Stevice Deđanski, direktora Centra za razvoj međunarodne saradnje ne smatra da EU nema mehanizme kojima bi naterala Prištinu da formira ZSO.
„Evropa ne da ne može, nego neće da utiču na prištinu jer da hoće imaju na raspolaganju niz pritisaka i mehanizama da to urade – od uvođenja određenih sankcija pa da „zavrtanja“ slavina na finansijskoj pomoći,“ koje obilato daju Prištini. Čak mogu i da političarima koji se ogluše na apele za formiranje ZSO da zabrane ulazak u EU, „navodi Deđanski.

EU se odriče odgovornosti zbog neuspeha dijaloga

Deđanski kaže da je od Prištine ovo očekivano ali da je frapantno da EU koja je učestvovala i garantovala da će Briselski sporazum biti sproveden sada kaže da su nemoćni.
„To što EU neće da pritisnu Prištinu samo govori da oni u stvari ne žele da pritisnu prištinu da formira ZSO. Drugim rečima ispada da nas sve ovo vreme „zavlače“ i da čekaj da Srbija odustane, kapitulira i pristane na uslove Prištine – odnosno da priznamo Kosovo,“ napominje on.
To već liči na odricanje od odgovornosti EU, ne samo zbog neformiranja ZSO već i možda zbog propasti dijaloga koje EU vodi.
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
„Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“: Bilbordi sa porukom u četiri opštine na severu Kosmeta
Ako EU to ne može onda neka to zvanično saopšti i Beogradu i neka se povuku iz pregovaračkog procesa i neka ga prepuste nekome ko to može da uradi.
„Drugo, oni neka nam kažu ko je su to sile koje mogu da nateraju Prištinu da ispuni obavezu. Jer prosto je neverovatno da je Prištini sve dozvoljeno i da joj se ide „uz dlaku“, dok mi moramo sve. To je licemeran stav EU jer ako bi pritisli Prištinu dijalog bi se odblokirao i došli bi do kakvog- takvog rešenja,“ smatra sagovornik Sputnjika.

Ako se menja briselska ZSO onda se iznova pregovara

Po njegovim rečima posle ovih reči Borelja, Srbija ima svo pravo da sumnja da EU ne želi rasplet kosovskog čvora koji uvažava i interese Srbije. Postoji mogućnost i da iza ovoga krije i dogovor EU sa Amerikom da ona umeša u ovu priču, ali tako što će pokušati da promeni modela ZSO koji postoji u Briselskom sporazum, što bi išlo na štetu Srbije.
„Kao prvo, mi ne možemo da razgovaramo ponovo o stvarima koje su već potpisane. Jer kada smo potpisali Briselski sporazum mi smo se odreklo određenih stvari i poluga moći koje smo imali na KiM i koje su bile u interesu srpskog naroda da bi se ispoštovali delovi sporazuma. Znači ako se ne formira ZSO po onome što je potpisano u Briselu iluzorno je pričati od drugim modelima ZSO jer bi drugi model ZSO značio ponovo pregovaranje što bi značilo da i mi možemo kažemo povlačimo ono što smo primenili iz Briselskog sporazuma. To je vrzino kolo kao se krene tim putem,“ zaključuje naš sagovornik.
Beograd i Priština su 2013. godine postigle Sporazum o formiranju ZSO, a 2015. godine potpisan je Sporazum o principima formiranja ZSO. Iste godine Ustavni sud je utvrdio da neke tačke nisu u skladu sa ustavom i da ih treba usaglasiti.
Čak i sa Kosova se čuju glasovi iz njihovih intelektualnih i političkih krugova da ZSO mora da se formira. Tamo preovlađuje mišljenje da odluka Ustavnog suda se nije bavila izvršnim ovlašćenjima ZSO, koja bi prema Briselskom sporazumu trebalo da ima, već da je samo pokazala da je priroda ZSO, kako je predložena, u suprotnosti sa postojećim Ustavom. Prema njihovom mišljenju Priština čini grešku jer nije napravila nacrt za ZSO i rekla „ovo je naš stav po ovom pitanju.“
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SRBIJA
Vučić i Kurti s Lajčakom u Briselu 18. avgusta
Američki vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Američki test za Srbiju preko Prištine - koliko je spremna da ide u odbrani Srba na Kosmetu
U Kišnici precrtana oznaka na srpskom jeziku i postavljena tabla UČK  - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SRBIJA
Nova provokacija na KiM: Precrtana oznaka na srpskom jeziku i postavljena tabla UČK /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala