Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Baronica Ešton ponovo među Srbima – šta se sprema za kosovske Srbe

© Flickr / European External Action Service Članovi delegacija Beograda, Prištine i EU posle potpisivanja Briselskog dogovora
 Članovi delegacija Beograda, Prištine i EU posle potpisivanja Briselskog dogovora - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Priključenje Ketrin Ešton pregovaračkom timu EU u dijalog Beograda i Prištine može da bude dobar potez zbog formiranja ZSO, ali može da bude i rizičan, s obzirom na globalne okolnosti. S druge strane, to što Priština traži odgovor na pitanje šta znači normalizacija odnosa dokaz je da nije tako sigurna da je to međusobno priznanje, kaže Zoran Anđelković.
Baronica Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je ispred EU svojevremeno potpisala Briselski sporazum, mogla bi, prema navodima pojedinih medija, da se nađe u timu Miroslava Lajčaka glavnog pregovarača u dijaloga Beograda i Prištine.

Eštonova poželjna u timu

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, veruje da bi u ovom trenutku bilo korisno da se ona priključi Lajčakovom timu imajući u vidu da su različita tumačenja oko suštine Briselskog sporazuma, posebno za ZSO.
„Pošto je ona bila neposredni učesnik, može da iz prve ruke pojasni za svaku reč i rečenicu o tome šta sadrži ZSO i da ih podseti šta se tada to pregovaralo i da nema izmišljanja čemu je suprotno ili ne formiranje ZSO, već da se postupi onako kako piše u dokumentu iz 2013. godine,“ ističe Anđelković.
Da navodi o priključenju Eštonove Lajčakovom timu nisu prazna priča i da gde ima dima ima i vatre da se zaključiti i iz činjenice da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi već imao u Londonu sa baronicom Ešton razgovor gde je od nje tražio da razjasni šta znači „dijalog o normalizaciji“.

Dobro je što Albanci pitaju

Anđelković nije iznenađen ovim potezom Prištine jer, kako kaže, i ovo nešto znači s obzirom da je Aljbin Kurti do skoro izričito odbijao da razgovara o bilo čemu osim o međusobnom priznanju.
„Očito je da postaje sve jasnije da sporazum o normalizaciji ne podrazumeva priznanje Kosova nego naprosto poboljšanje i olakšavanje života za sve građane na KiM. Zajednicom srpskih opština rešilo bi se i pitanje sigurnosti i bezbednosti srpske zajednici na KiM,“ smatra Anđelković.
Ketrin Ešton je, navodno, kontaktirana iz kabineta specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Prema medijskim navodima, ova uticajna britanska političarka bi pre svega imala ulogu u nastupajućim razgovorima na temu formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, na koji je u ime EU upravo ona stavila potpis aprila 2013. godine.
Ketrin Ešton - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
Mediji: Ketrin Ešton uskoro bi mogla da se priključi Lajčakovom timu za dijalog
Briselski sporazum su u ime Beograda potpisali tadašnji premijer Ivica Dačić, a u ime Prištine predsednik vlade privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. Od 15 tačaka sporazuma iz prvih šest koje se odnose na formiranje ZSO nije sprovedeno ni slovo.
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Taj film neće gledati: Srbiju guraju kroz „biblijska uska vrata“ da Zapad ostvari tri cilja /video/
Američka zastava se vidi kroz bodljikavu žicu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
SRBIJA
Lažno zalaganje Amerike: Ne žele dijalog Beograda i Prištine već samo da Srbija prizna Kosovo
 Članovi delegacija Beograda, Prištine i EU posle potpisivanja Briselskog dogovora - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SRBIJA
Da li je vreme da Beograd stavi tačku na Briselski sporazum: Čeka se samo odgovor EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala