Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lažno zalaganje Amerike: Ne žele dijalog Beograda i Prištine već samo da Srbija prizna Kosovo

© East News / UPI Photo / eyevineAmerička zastava se vidi kroz bodljikavu žicu
Američka zastava se vidi kroz bodljikavu žicu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Svaki pokušaj Amerike da navodno pomogne dijalogu Beograda i Prištine je lažan jer za njih postoji samo Priština, odnosno nezavisno Kosovo i jedini im je cilj da to Srbija prizna.
Ovo je stav diplomate u penziji Branka Brankovića nakon što je iz Vašingtona stigla vest da se američki državni sekretar Entoni Blinken lično založio za rešavanje zastoja u dijalogu između Kosova i Srbije.

Amerika u dosluhu sa Prištinom

Branković čak smatra da Vašington unapred Prištinu obaveštava šta će ponuditi kao predloge rešenja u dijalogu sa Beogradom i da im kažu da to ne prihvate.
„Zbog toga se Aljbin Kurti tako i ponaša u Briselu, jer zna da je lopta u američkom dvorištu. Evropa se izjasnila pre nekog vremena da ne može da utiče na Kosovo da primeni Briselski sporazum, odnosno da se formira Zajednica srpskih opština, čime je maltene javno pozvala Ameriku da stvari preuzme u svoje ruke. U takvoj postavi igre na terenu Kurti je samo glasnogovornik onoga što Amerika želi, a EU poslušnik Vašingtona,“ kaže Branković.
Kako kaže, situacija može samo na ovaj način da se tumači jer bi su suprotnom značilo da je Priština „jača“ i od Vašingtona, i od Brisela.
„Mi treba da pojačamo aktivnost saradnje sa američkim predstavnicima i da ostanemo čvrsto na stavu da ne može dalje da se ide u pregovorima ako se ne ispoštuje Briselski sporazum i formira ZSO. Jer ne može da se ide na druge sporazume, a da preskaču postojeći koje Priština nije ispunila, a Evropska unija kao garant istih ništa nije preduzela da natera Prištinu da ih ispuni,“ objašnjava naš sagovornik.

Vašington koristi EU kao masku

Prema njegovim rečima, Amerika ne želi da javno na sebe preuzme direktno upravljanje dijalogom Beograd – Priština, iako je evidentno da je „ispod žita“ ona glavni pregovarača, a da joj je Brisel samo maska.
„Amerika u svakom potezu na nas vrši pritisak, što preko Gabrijela Eskobara, što preko Prištine, to jest, u ovom slučaju Aljbina Kurtija jer oni ne odstupaju od činjenice da se napravi sporazum o uzajamnom priznanju priznanje. Dakle, svaku priliku koriste kako bi nas saterali u ćošak. U ovom sad slučaju znaju da nam je bitno da se održi bezbednost na KiM zbog Srba pa samim tim imaju u rukama adut više da nas pritisnu da prihvatimo njihove uslove,“ smatra Branković.
S druge strane, kako kaže, Srbija u celu stvar ulazi sa pozicije da je sve svoje obaveze prema Prištini ispunila i to je pak nama adut sa kojim izlazimo pred EU , Prištinu, odnosno Ameriku.

Epilog je ipak u rukama Beograda

„Čak ni Amerika o to ne može baš da se ogluši, i verujem da smo mi to njima i predočili,“ dodaje sagovornik Sputnjika.
Sve u svemu, Branković stoji čvrsto na stavu da šta god da radi Amerika i šta god da pokušavaju i koliko god da nas pritiskaju jedna stvar ne zavisi od njih:
„Kosovo nikada neće biti država dok ne bude priznata u Ujedinjenim nacijama a to ne može da se desi bez našeg pristanka. I to Americi najviše smeta“, zaključuje Branković.
Skoro tri dana dijaloga u Briselu između zvaničnika Beograda i Prištine uz posredovanje evropskih, ali i američkih predstavnika nije dalo nikakav rezultat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala