- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa Uragan - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska još jednom odbila napad ukrajinske vojske u pravcu Hersona

Pratite nas
U toku je 189. specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Hersona. Ukrajinske snage prebacuju oklopnu tehniku sa severa, u borbama se koriste tenkovi T-72 dobijeni iz Poljske. Ruske snage su ponovo na položajima koje su držale pre ukrajinskog pokušaja kontraofanzive. Međunarodni eksperti stigli u Energodar.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 31.08.2022
Ruska vojska je treći dan zaredom odbila napad ukrajinske vojske u području Hersona, javljaju ruski ratni reporteri. Ruska artiljerija i avijacija su bile veoma aktivne.
Tokom dana, neprijatelj je nastavio da izvodi napade u području Nikolajevska i Krivog Roga. U većem delu su bile pozicione borbe, osim na liniji Arhangelsk-Olginka-Visokopolje. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da probiju front i opkole ruske snage u Visokopolju. U rejonu Davidovog Broda, neprijatelj je nekoliko puta izvodio napade, ali bez uspeha. Nekoliko desantnih čamaca i tenkova je bilo uništeno.
20:22 31.08.2022
Rusija je uputila članovima Saveta bezbednosti UN pismo sa dokazima o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane koje je 29. avgusta izvela ukrajinska vojska, saopštilo je rusko predstavništvo pri Organizaciji na Tviteru.
„Članicama SB UN smo prosledili pismo koje se tiče informacija Ministarstva odbrane u vezi granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane koje su izvele Oružanih snaga Ukrajine 29. avgusta“, navodi se u saopštenju.
Dokument takođe sadrži informacije o napadu ukrajinskih dronova kamikaza na krov specijalnog objekta №1 Zaporoške nuklearke.
19:49 31.08.2022
Bitka za Herson:
Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske.
Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti. Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.
Na ruku ide i opšta „neadekvatnost“ ukrajinskih jedinica koje su na brzinu obučene. Ne može se govoriti ni o kakvom majstorstvu oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: gađaju u čelo, ulaze u vatru i herojski izgore.
18:03 31.08.2022
18:03 31.08.2022
Rusija odgovara na kanadske sankcije i proteruje 55 građana Kanade Rusija je na spisak sankcija uključila na stop-listu 55 građana Kanade, piše na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
„U vezi sa novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Džastina Truda, koji je privržen rusofobnom kursu, uveo protiv građana Rusije, zabranjuje se ulazak u Rusku Federaciju, na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih zvaničnika, političara i javnih ličnosti“ , navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
17:46 31.08.2022
17:45 31.08.2022
17:44 31.08.2022
Španija poslala Ukrajini dva aviona i šest kamiona sa vojnom pomoći Španska vlada je poslala Ukrajini dva aviona i šest kamiona sa vojnom pomoći, kao i municiju za teško artiljerijsko naoružanje.
„Jutros su sa vojne baze Rota, koja se nalazi u provinciji Kadis u Andaluziji, poletela prva dva aviona sa španskim oružjem, koji u Ukrajinu voze municiju velikog kalibra“, navodi se u saopštenju Vlade.
Dodato je da je oružje je besplatno i da je planirano pet ili šest takvih letova.
17:28 31.08.2022
Kijev nastavlja sa namernim granatiranjem objekata od javnog značaja u DNR, LNR i drugim oslobođenim teritorijama - škole, bolnice, vrtići, stambene zgrade , navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.
„Ofanzivno oružje dugog dometa koje su isporučile Sjedinjene Države i evropske zemlje značajno je povećalo mogućnosti kijevskog režima da vrši kriminalne napade na stambenu infrastrukturu i obrazovne ustanove artiljerijskim i raketnim oružjem zapadne proizvodnje“, napominje vojno ministarstvo.
Kako naglašavaju u Ministarstvu odbrane, takve akcije predstavljaju ratni zločin i zahtevaju od međunarodne zajednice da preduzme hitne mere kako bi sprečila da Kijev granatira škole i ubija decu.
16:50 31.08.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apelovao je na Evropsku uniju da zabrani emitovanje ruskih televizija na svojoj teritoriji.
„Nijednoj ruskoj državnoj televiziji ne treba dozvoliti da radi na teritoriji EU“, rekao je Zelenski, obraćajući se na „Forumu 2000“ u Pragu.
Ponovo je pozvao evropske zemlje da zabrane ulaz Rusima i da blokiraju ruski bankarski sistem.
16:42 31.08.2022
16:38 31.08.2022
Ukrajinska vojska je otvorila masovnu paljbu u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je pres-služba gradske administracije.
„Nacističke formacije Oružanih snaga Ukrajine izvode masovni artiljerijski napad duž obalske linije Energodara“, navodi se u saopštenju.
Vlasti su zabeležile 23 artiljerijska napada. Prema preliminarnim informacijama, ukrajinska vojska koristi američke haubice M777 koja ispaljuje municiju kalibra 155 milimetra.
14:51 31.08.2022
14:41 31.08.2022
Ukrajinska vojska je ispalila 30 projektila kalibra 152 milimetra na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima u Ukrajini.
14:06 31.08.2022
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju stigla u Zaporožje.
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je jutros krenula iz Kijeva, stigla je u Zaporožje.
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je, po dolasku u Zaporožje, da veruje da će misija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani biti ispunjena bezbedno, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si njuz.
13:49 31.08.2022
Zastave Rusije i Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Propao pokušaj EU da uvede zabranu viza građanima Rusije
13:00 31.08.2022
11:55 31.08.2022
Ruski mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore iz Ujedinjenih nacija, da u misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju, učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije.
Oni su iz Kijeva stigli u Energodar, a u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani će boraviti do 3. septembra.
11:18 31.08.2022
Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a dok se to ne dogodi, nameravaju da preduzmu mere na nacionalnom nivou, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na zajedničko saopštenje tih zemalja.
Prema dokumentu, Poljska, Finska i baltičke zemlje su zatražile da Evropska komisija predloži „odgovarajuće vizne mere“, koje bi „u znatnoj meri smanjile priliv ruskih državljana u Evropsku uniju i šengensku zonu“.
„Dok takve mere ne budu usvojene na nivou Evropske unije, razmotrićemo mogućnost uvođenja privremenih mera na nacionalnom nivou kako bismo rešili nasušne probleme javne bezbednosti, povezane s povećanim prilivom ruskih državljana na našim granicama“, navedeno je u saopštenju.
10:49 31.08.2022
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: Očekujemo da će međunarodna misija u Zaporoškoj nuklearki okončati ucene Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala