- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Propao pokušaj EU da uvede zabranu viza građanima Rusije

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Evropske unije
Zastave Rusije i Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Ministri inostranih poslova Evropske unije nisu uspeli da usaglase zajedničku zabranu izdavanja viza građanima Rusije, jer su mnogi od njih, uključujući Mađarsku, bili protiv te odluke, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Što se tiče pitanja viza – na savetovanju šefova diplomatije zemalja EU nije bilo saglasnosti u vezi s uvođenjem opšte zabrane viza za Ruse. Neće biti opšte zabrane izdavanja viza, mnogo ministara zemalja-članica je bilo protiv toga, uključujući i mene“, rekao je Sijarto.
On je dodao da je većinom glasova Evropska unija odlučila da raskine sporazum sa Rusijom o uprošćenom viznom režimu.
„Istovremeno, Evropska unija će raskinuti ugovor s Rusijom o uprošćenom viznom režimu, za to je prikupljena dovoljna većina glasova zemalja-članica. Suština je, međutim, u tome da neće biti opšte zabrane izdavanja viza Rusima“, naglasio je Sijarto.
U Pragu je danas održan neformalni sastanak šefova diplomatije zemalja Evropske unije. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je ranije rekao da zemlje-članice EU imaju različite stavove o viznom pitanju, ali da će on raditi na dostizanju jedinstva, odnosno jedinstvene i zajedničke pozicije.
List „Fajnenšel tajms“ je ranije preneo da Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a da, dok se to ne dogodi, nameravaju da preduzmu mere na nacionalnom nivou.
Prema dokumentu u koji je list imao uvid, Poljska, Finska i baltičke zemlje su zatražile da Evropska komisija predloži „odgovarajuće vizne mere“, koje bi „u znatnoj meri smanjile priliv ruskih državljana u Evropsku uniju i šengensku zonu“.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Borelj: Ne podržavam ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala