- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Ne podržavam ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima

© AP Photo / John ThysVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne podržava ideju potpune zabrane izdavanja viza građanima Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„To je protivrečan predlog. Neke zemlje su već preduzele određene mere, dok druge ne planiraju da ih podrže. Mislim da nije dobra ideja da se svim Rusima zabrani ulazak u EU. Trebalo bi da delujemo selektivnije“, rekao je on nastupajući na međunarodnoj konferenciji u španskom gradu Santander.
Po njegovom mišljenju, velikim ruskim biznismenima ne bi trebalo dozvoliti ulazak u EU, ali postoji veliki broj Rusa koji žele da napuste zemlju i dodao da EU ne bi trebalo da im zatvara vrata.

U poslednje vreme, predstavnici niza zapadnih zemalja pozivaju da se zabrani izdavanje viza Rusima, međutim, nije bilo jedinstvenog stava po ovom pitanju.

U Kremlju su izjavili da se nadaju da će EU trezveno razmišljati na temu izdavanja šengenskih viza i dodali, da u slučaju da se Rusima zabrani izdavanje viza da će Rusija odreagovati krajnje negativno i preduzeti kontramere.
Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija podržava ovu zabranu. U finskoj vladi su naveli da će zemlja od početka septembra prepoloviti broj zahteva za vize koje su primljene u Rusiji i to na 500 dnevno. Osim toga, parlament Letonije je pozvao zemlje EU da prestanu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije. Istovremeno su se i brojne zemlje EU, uključujući Grčku i Kipar, usprotivile zabrani izdavanja viza za Ruse.
Očekuje se da će se pitanje viza rešavati na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Pragu u periodu 30-31. avgusta.
Grčka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Grčka i Kipar protiv zabrane izdavanja turističkih viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala