- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čovek koji je promenio istoriju 20. veka: Svetski lideri o Gorbačovu

© Sputnik / Sergeй GuneevSvetski lideri o Gorbačovu
Svetski lideri o Gorbačovu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Brojni svetski lideri, sadašnji i bivši, reagovali su povodom vesti o smrti bivšeg predsednika SSSR Mihaila Gorbačova ističući jednoglasno da se radi o čoveku koji je promenio svet.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov bio državnik koji je izmenio tok istorije i više nego bilo ko drugi učinio da se okonča Hladni rat.

„Duboko sam ožalošćen zbog smrti Mihaila Gorbačova, jedinstvenog državnika koji je izmenio tok istorije. Više nego bilo ko drugi doprineo je mirnom okončanju Hladnog rata. Kada je 1990. godine primao Nobelovu nagradu rekao je da mir nije jednoobraznost, već jedinstvo raznolikosti. On je to shvatanje primenjivao u praksi, idući putem pregovora, reformi, transparentnosti i razoružanja“, navedeno je u saopštenju.

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je da se radi o čoveku izuzetnih pogleda na svet.
„Gorbačov je bio čovek izuzetnih stavova“, naveo je Bajden i dodao da je svojevremeno , kao senator, bio svedok tome kako je Gorbačov okončao Hladni rat.
On je insistirao na demokratskim reformama, verujući da „perestrojka“ i „glasnost“ nisu puki slogani, navodi se u saopštenju Bele kuće.
Prema Bajdenovim rečima, Gorbačov je bio izvanredan lider, kojem nije nedostajalo smelosti da za svoju zemlju ostvari drugačiju budućnost.

„I posle odlaska sa dužnosti bio je veoma angažovan. Kada je 2009. godine posetio Belu kuću dugo smo razgovarali o naporima naših država da smanje nuklearne arsenale. Bilo je lako shvatiti zbog čega ga tako mnogo ljudi u svetu veoma ceni“, istakao je američki predsednik.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da je Gorbačov svojim postupcima otvorio put ka slobodnoj Evropi.
„Gorbačov je bio lider koji je uživao autoritet i poštovanje. Odigrao je presudnu ulogu u okončanju Hladnog rata i pada 'Gvozdene zavese'. Time je otvoren put ka slobodnoj Evropi. To je nasleđe koje nećemo zaboraviti“, napisala je ona na Tviteru.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je su istoririjske reforme Gorbačova dovele do raspada SSSR, doprineli okončanju Hladnog rata i otvorili mogućnost za partnerstvo između Rusije i Alijanse.
"Njegova vizija boljeg sveta i dalje služi kao primer", ocenio je šef NATO.
Bivši američki državni sekretar i nekadašnji savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer rekao je za britanske medije da je Gorbačov uradio veliki posao na korist čitavog čovečanstva, ali da nije mogao sve svoje zamisli da pretvori u stvarnost.
„Pamtiće ga u istoriji kao čoveka koji je pokrenuo istorijske promene od kojih je korist imao ceo svet i narod Rusije. Građane Istočne Evrope, Nemce i na kraju krajeva i Ruse zadužio je nadahnućem i smelošću da gura ideje slobode“, rekao je Kisindžer.
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da se "klanja pred velikim državnikom" kojem Nemačka ostaje zahvalna za odlučujući doprinos po pitanju ujedinjenja Nemačke i za odvažnost kada je u pitanju zbližavanje Istoka i Zapada i vizije zajedničke evropske porodice koja živi u miru.
Oglasio se i nemački kancelar Olaf Šolc.
"Gorbačov je preminuo, a sa njim i smeli reformator, delekovidi političar i državnik. Njegova odvažnost po pitanju promena, težnja ka transparentnosti i neukrotivi karakter izdvajali su ga", naveo je kancelar i dodao da je Nemce veoma zadužio jer je politika perestrojke bila osnova za okončanje Hladnog rata i ujedinjenja Evrope i Nemačke.
Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da je privrženost Gorbačova miru u Evropi promenila istoriju.
„Izražavam saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova, pobornika mira, čoveka čiji je izbor otvorio Rusiji put ka slobodi. Njegova privrženost miru u Evropi izmenila je našu zajedničku istoriju“, napisao je on na Tviteru.
Japanski premijer Fumio Kišida je rekao da je bivši predsednik Sovjetskog Saveza odigrao važnu ulogu na planu nuklearnog razoružavanja.
Podsetio je da je Gorbačov 1991-92. godine posetio Hirošimu i Nagasaki koji na koje je Amerika bacila nuklearnu bombu.
„On je bio čovek koji je prvi u istoriji potpisao Sporazum između Rusije i Amerike o smanjenju nuklearnog naoružanja i doveo do okončanja Hladnog rata“, istakao je Kišida.
Bivši poljski predsednik Leh Valensa kaže da je teško oceniti ulogu Gorbačova.
"Divio sam mu se iako ga nisam u potpunosti razumeo", rekao je Valensa i dodao da je Gorbačov odigrao pozitivnu ulogu ali pod pritiskom, a ne na sopstvenu inicijativu.
On nije mogao sa spase SSSR, nije želeo da spase Rusiju, verovao je da će se Rusija posle nekoliko godina podići i da će se naći "takav Putin" koji će pokušati da povrati izgubljene pozicije.
Bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs istakla je da se Hladni rat bez Gorbačova ne bi završio mirom.
Prema njenim rečima, Gorbačov je bio čovek koji je nastojao da svom narodu osigura bolji život.
Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da Gorbačov kao niko drugi doprineo zbližavanju Istoka i Zapada posle pada 'Gvozdene zavese' i okončanja Hladnog rata.
Britanski premijer Boris Džonson je rekao da se uvek divio odvažnosti i integritetu Gorbačova. I on je istakao da je Gorbačov dao značajan doprinos tome da se Hladni rat završi mirom.
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni nazvao je Gorbačova „šampionom demokratije“ i čovekom koji je promenio istoriju 20. Veka.
Mihail Gorbačov tokom posete Jugoslaviji, susret sa Lazarom Mojsovim - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Podkast
Kraj jedne epohe: Šta je ostavio u nasleđe Mihail Gorbačov | Svet sa Sputnjikom
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Preminuo Mihail Gorbačov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala