- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preminuo Mihail Gorbačov

© Sputnik / Sergeй GuneevMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini posle teške i duge bolesti u Centralnoj kliničkoj bolnici.

"Nakon teške i duge bolesti preminuo je Mihail Gorbačov", saopštili su u utorak uveče u bolnici.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je duboko žaljenje povodom smrti Gorbačova, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mihail Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u selu Privoljno, u Stavropoljskom kraju. Godine 1955. je diplomirao pravo na Moskovskom državnom univerzitetu "Lomonosov".
Gorbačov je vodio Sovjetski Savez od 1985. do 1991. kao generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza, a potom i kao predsednik Sovjetskog Saveza. Iako je na čelu države bio svega šest godina, ušao je u istoriju kao čovek koji je promenio državu i svet. Nakon potpisivanja sporazuma o prestanku postojanja SSSR-a, 1991. godine, podneo je ostavku na mesto predsednika.
Otac liberalnih reformi, poznatih kao „glasnost“ i „perestrojka“, ostavio je veliki trag u istoriji Rusije, pa i sveta. O njegovoj ulozi i rezultatima njegove politike i danas se vode burne diskusije i polemike.
Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990. godine, jer je doprineo okončanju Hladnog rata, padu Berlinskog zida i dozvolio ponovno ujedinjenje Nemačke.
Na unutrašnjem planu, započeo je reformu sovjetskog sistema, zalagao se za slobodu govora, za ukidanje partijske cenzure u medijima i kulturi i za uvođenje demokratskih izbora.
Nakon povlačenja iz politike osnovao je Međunarodnu fondaciju za društveno-ekonomska i politička istraživanja (Gorbačov fondacija), Međunarodni zeleni krst, osnovao Forum za novu politiku i bio jedan od inicijatora stvaranja Foruma dobitnika Nobelove nagrade za mir.
Predsednik Rusije smatrao ga je izuzetnom ličnošću modernog doba, koja je imala značajan uticaj na tok istorije.
Mihail Gorbačov tokom posete Jugoslaviji, susret sa Lazarom Mojsovim - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Podkast
Kraj jedne epohe: Šta je ostavio u nasleđe Mihail Gorbačov | Svet sa Sputnjikom
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2019
Gorbačov: Berlinski zid je morao da padne
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2021
Gorbačov za Sputnjik: Da smo mogli da sačuvamo SSSR sve bi bilo bolje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala