- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kraj jedne epohe: Šta je ostavio u nasleđe Mihail Gorbačov | Svet sa Sputnjikom

© Sputnik / Юriй SomovMihail Gorbačov tokom posete Jugoslaviji, susret sa Lazarom Mojsovim
Mihail Gorbačov tokom posete Jugoslaviji, susret sa Lazarom Mojsovim - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
U Rusiji osporavan, na Zapadu uzdizan u nebesa – preminuo je prvi i poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.
Gorbačov je pokrenuo glasnost i perestrojku, doprineo okončanju Hladnog rata i verovao da će se rušenjem Berlinskog zida konačno desiti pomirenje sa Zapadom, naivno prihvativši usmene garancije da se NATO neće širiti na istok.
O viđenju njegove istorijske zaostavštine na Zapadu najbolje svedoči činjenica da američki predsednik Džozef Bajden, kao i evropski lideri, u jeku najčešće konfrontacije s Rusijom za Gorbačova imaju samo reči hvale. U Rusiji često umeju da kažu da su njegove greške izazvale lančanu reakciju i dovele do raspada SSSR-a, što je opet imalo negativne posledice za položaj ruskog stanovništva na postsovjetskom prostoru.
Kakvo je nasleđe ostavio Gorbačov? Kako je Zapad samo na rečima prihvatio njegovu pruženu ruku? Šta je Gorbačov govorio o Ukrajini i novijem razvoju događaja? Koje su pouke iz njegovih grešaka izvukli ruski političari? O životu i delu Gorbačova u današnjoj emisiji govore novinari Branko Vlahović i Đuro Bilbija, dugogodišnji dopisnici srpskih medija iz Moskve, i advokat Goran Petronijević.
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Emituje se sredom.
Kraj jedne epohe: Šta je ostavio u nasleđe Mihail Gorbačov | Svet sa Sputnjikom
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala