- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvatska bajka u Americi – čelični Ćorić rizikovao povredu da bi stigao do trofeja

© AP Photo / Jeff DeanBorna Ćorić
Borna Ćorić - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Borna Ćorić, hrvatski teniser, kompletirao je bajku i stigao do trofeja u Sinsinatiju posle pobede nad Stefanosom Cicipasom, grčkim asom, rezultatom 7:6, 6:2.
Godinu dana Borna Ćorić odsustvovao je sa terena zbog operacije ramena, a onda je u martu za njega počela sezona za koju ni sam Hrvat nije znao verovatno da će biti toliko bajkovita.
Važio je za jednog od najvećeg talenta hrvatskog tenisa, međutim često njegove partije nisu bile u skladu a tim, dok su povrede dodatno otežale put.
Iako je sezonu počeo porazom u prvom kolu Indijan Velsa, svaki pad Borni je zadao zadatak da trenira još jače i da što više vremena provodi na terenu što je rezultiralo i time da osvoji čelendžer u Parmi.
Brusio je Borna formu i neprestano trenirao, a onda je usledio hladan tuš od sunarodnika Marina Čilića u prvom kolu Montreala.
Međutim, taj poraz bio je samo deo puta na koji je Borna bio spreman i stigao je u Sinsinati gde ga je čekao paklen žreb, ili je bar na papiru trebalo da bude paklen, jer je Hrvat čuda krenuo da pravi od prvog kola.
Počelo je eliminacijom Lorenca Musetija koja je Borni oslužila kao zagrevanje za Rafaela Nadala koga je Hrvat šokirao bomabama od forhenda i snažnim servisom.
Pao je Nadal, ali je Španac morao da bude spreman na izuzetno težak zadatak jer je Borna i 2016. na istom mestu priredio čudo kada je slavio protiv Nadala.
Ispostaviće se da je Nadal zapravo odigrao solidno protiv Ćorića jer je jedini igrač na turniru koji je uspeo da osvoji set protiv zahukatlog Hrvata koji je igrao najbolji i ubedljivo najlepši tenis u karijeri.
S obzirom na to da je pobeda protiv Nadala senzacija, ali ponovljena, nije se baš moglo reći posle tog meča da će Borna zasigurno osvojiti turnir.
Ipak, već od narednog meča jasno je da bilo da meč protiv Rafe nije bio samo jedan dan dobrog raspoloženja već je Borna odigrao sjajno i protiv Roberta Bautiste Aguta, a potom je šokirao i Feliksa Ože Alijasima u četvrtfinalu.
Potpuni autsajder od početka duela u polufinalu protivc Borne bio je Kamerun Nori, a Hrvat je kao u transu išao ka finalu kao da je svaki meč samo jedan jači trening.
Ipak, u finalu je trebalo da ga čeka nešto teži zadatak jer je sa druge strane mreže bio Stefanos Cicipas koji je prethodno eliminisao Danila Medvedeva, prvog tenisera sveta.
Delovalo je da će Sinsinati dobiti dramatično finale jer se u prvom setu stiglo do taj brejka, ali je Hrvat bio surov i ostavio Cicipasa sa nulom.
Bez izgubljenog poena u taj-brejku, rasterećeno sa stečenom prednošću Ćorić je hladnokrvo zakoračio i u drugi set gde je od starta nametnuo bolji i ritam i dačleko sigurnije igrao duže razmene.
U šestom gemu napravio je brejk, da bi Cicipasu oduzeo servis i u osmom gemu za titulu sa Mastersa hiljadu serije i najveći uspeh u karijeri.
Sinsinati je Borni doneo trofej, pozitivan skor protiv Nadala, 29. mesto na ATP listi, a koliko je dobar tenis igrao Hrvat govori činjenica da je pobeđivao igrače koji su svi do jednog ove sezone osvojili najmanje jednu titulu.
„Nisam još svestan šta sam postigao. Bio je ovo jako težak meč. Na početku nisam igrao dobro, ali kasnije sam počeo da serviram i da se borim, a onda sam u drugom setu odigrao najbolji set ove godine i pobedio“, rekao je Ćorić posle trijumfa.
Hrvatski teniser objasnio je da je vredno i naporno trenirao, a u nekim trenucima i rizikovao da obnovi povredu ramena jer je silovito vežbao servis koji je izuzetno napredovao.
Borna Ćorić biće nosilas na US Openu koji počinje 29. avgusta, a u Sinsinati je stigao kao 152. na svetu.
Nova teniska bajka je napisana.
Borna Ćorić - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SPORT
Medvedev bez finala u Americi, a „hrvatski Đoković“ nastavlja da živi snove!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
SPORT
Đoković: Vaterpolo je jedan od najtežih sportova na svetu, moje veliko poštovanje šampionima /video/
Pogled na Damask - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
SPORT
Novakova saradnica u Siriji: „Ovo nećete videti u popularnim medijima“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala