- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Usekovanje“ između međunarodne premijere u Moskvi i „huliganskog odnosa“ Vrnjačke Banje

© Foto : Košutnjak film, promoFilm "Usekovanje"
Film Usekovanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Reditelj „Usekovanja“ Siniša Cvetić srećan je i ponosan što će film imati međunarodnu premijeru na jednom od najstarijih svetskih festivala u Moskvi i dodaje da je povučen iz konkurencije u Vrnjačkoj Banji zbog „skoro huliganskog ponašanja“ organizatora.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Srpski dugometražni igrani film „Usekovanje” u režiji Siniše Cvetića, po scenariju Davida Jakovljevića imaće međunarodnu premijeru na 44. Moskovskom filmskom festivalu koji će se održati od 26. avgusta do 2. septembra.
„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Pratimo ih u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Moskva – odskočna daska za srpski film

Režiser Siniša Cvetić kaže za Sputnjik da je vrlo srećan i ponosan što će film „Usekovanje“ imati međunarodnu premijeru na Moskovskom filmskom festivalu, jednom od najstarijih u svetu.
„Mnogo volim rusku kinematografiju, radujem se odlasku u Moskvu i nadam se da će to pomoći filmu da se plasira dalje u svet. Moskovski festival trebalo bi da predstavlja odskočnu dasku za 'Usekovanje'.“
Scena iz filma „Usekovanje” - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
KULTURA
Međunarodna premijera srpskog filma „Usekovanje“ na Moskovskom filmskom festivalu
„Usekovanje“ je premijerno prikazano na festivalu u Sopotu gde je dobilo nagradu publike, a pre Moskve, trebalo bi da bude prikazan na Filmskim susretima u Nišu.
„To je festival posvećen glumcima i nadamo se nekoj nagradi za našeg Pavla Mensura kome je ovo debitantska uloga.“

Huliganski odgovor iz Vrnjačke Banje

Uz „Mrak“, „Usekovanje“ je drugi srpski film koji je povučen sa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, dok je producenti filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ zatražio novi termin prikazivanja.
Cvetić kaže da su kontaktirali Vrnjačku Banju nakon što je Dušan Milić povukao „Mrak“ kad su videli da će i „Usekovanje“ biti prikazano u lošijem terminu i u manjoj sali i dodaje da „nije stvar toliko u terminu koliko u prostoru u kom je trebalo da bude prikazan film“. Suština priče je da filmovi koji će biti prikazani na glavnoj sceni uglavnom su oni koji su već imali bioskopsku distribuciju i publika je mogla da ih vidi, dok je „Usekovanje“ prikazano samo u Sopotu.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
KULTURA
Filmski „Mrak“: Istinu o strašnoj tragediji na Kosovu bacili na marginu – sami sebi pucamo u nogu
„Naravno da festival ima pravo da postavlja filmove kako hoće, ali i mi imamo pravo da se izborimo za što bolju projekciju. To smo i pokušali ali ono što je uzrokovalo da mi ultimativno povučemo film zapravo je bio odgovor organizacije festivala koji je bio vrlo nepristojan i agresivan. Umesto da budu gostoprimljiviji i da nas saslušaju, oni su krenuli da se ponašaju skoro huliganski, da nam prete nekim tužbama, što je potpuno neprimereno“.
Problem je što su organizatori uvrstili previše filmova utakmičarski program i zato bi bio red da svi budu i prikazani na zvaničnoj, najvećoj sceni koju festival ima, smatra Cvetić.
Scena iz filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
KULTURA
Nije loše biti upućen: Novi skandal na festivalu – traže promenu termina za film Duška Kovačevića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala