- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmski „Mrak“: Istinu o strašnoj tragediji na Kosovu bacili na marginu – sami sebi pucamo u nogu

© Foto : Kiril Prodanovfilm "Mrak"
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Povlačenje filmova „Usekovanje“ i „Mrak“ sa Festivala u Vrnjačkoj Banji odraz je neznanja i arogancije organizatora kojim smo pokazali da nam niko nije kriv jer dajemo autogolove i sami sebi pucamo u nogu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Filmovi „Usekovanje“ i „Mrak“ povučeni su sa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji zbog neadekvatnog termina prikazivanja, dok je producent filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ zatražio od organizatora da se obezbedi novi, adekvatan termin prikazivanja za ostvarenje našeg najvećeg dramskog pisca.

Skandal u Vrnjačkoj Banji – sami sebi pucamo u nogu

Filmski kritičar Božidar Zečević kaže za Sputnjik da je u Večernjim novostima napisao tekst na tu temu pod naslovom „Šta je, zaista, sa nama“ u kome je postavio pitanje dokle ćemo davati autogolove i sami sebi pucati u nogu, u vremenu u kome imamo relativno dobru produkciju i mala remek-dela poput filma „Mrak“.
Film „Mrak“ otkriva ne samo strašnu tragediju našeg naroda na Kosovu i Metohiji nego i donosi potpuno novi pristup filmskom jeziku i kao takav se sigurno kvalifikuje za jedno posebno mesto u međunarodnoj konkurenciji, dodaje Zečević. Ističe da ne može razumeti ljude koji daju neadekvatne termine pomenutim filmovima i postavlja pitanja šta oni time dobijaju i šta time hoće da kažu.
„Kakvu poruku oni šalju kroz ovakve autogolske situacije, da ne kažem neku težu reč. Uzdržavam se od težih reči zbog toga što mislim da su u pitanju neznanje i arogancija, naročito u pogledu nedavno završenog festivala u Trebinju, u Republici Srpskoj, gde film 'Mrak', najbolji srpski film po meni u prošloj sezoni o kome sam već pisao na više mesta, uopšte nije bio u programu“.

Film koji nas brani potiskujemo na marginu

Naš sagovornik postavlja pitanja koga se mi to bojimo, od koga se ustručavamo i zašto se stidimo da pokažemo svoje vrednosti i dodaje da je „zgrožen i skandalizovan“ i jednim i drugim i trećim slučajem na Festivalu u Vrnjačkoj Banji.
„To samo znači da nama niko nije kriv za neuspehe koje doživljavamo bar na filmskom području. Sećate se priče o 'Kvo vadis Aida' i o celom svetskom pritisku na neku njihovu istinu, bez mogućnosti da se branimo. Sad kad imamo film koji može dostojanstveno da nas odbrani u filmskom, umetničkom i svakom drugom smislu, mi ga sami potiskujemo na marginu. I to ne mogu da shvatim“, zaključio je Zečević.
Festival filmskog scenarija održaće se od 12. do 16. avgusta u Vrnjačkoj Banji.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
KULTURA
Režiser povukao film o martovskom pogromu sa Festivala u Vrnjačkoj Banji
Scena iz filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
KULTURA
Nije loše biti upućen: Novi skandal na festivalu – traže promenu termina za film Duška Kovačevića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala