- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nije loše biti upućen: Novi skandal na festivalu – traže promenu termina za film Duška Kovačevića

© Foto : Ustupljeno SputnjikuScena iz filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića
Scena iz filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Produkcijska kuća „Art end popkorn“ zatražila je od organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji da „obavesti javnost u što hitnijem roku o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića 'Nije loše biti čovek' kako bi to ostvarenje bilo prikazano publici koja to zaslužuje“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U saopštenju koje je potpisao Miroslav Mogorović producent filma „Nije loše biti čovek“ navodi se da je za „neupućene u koje spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom 'Jedini pravi festival filmskog scenarija', Dušan Kovačević najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti iz oblasti filmske umetnosti“.
„Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića 'Nije loše biti čovek' (ponedeljak u 16 časova!), mislili smo da je u pitanju samo rezultat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru uništavanja autora kojima je Festival posvećen“, piše u saopštenju.
Mogorović u saopštenju navodi da je „po odbijanju nekih kolega da prihvate takvo poniženje, ali i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda njegovim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatio da je potrebno da javno traži od organizatora koriguju termin prikazivanja filma Dušana Kovačevića.
Ušao majmun u tenak - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
KULTURA
„Ušao majmun u tenak“: Dušan Kovačević o moćnim stogodišnjacima koji uništavaju civilizaciju
„Takođe osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske festival čine filmovi a ne birokratija“, navodi se u saopštenju.
Prethodno su producenti filmova „Usekovanje“ i „Mrak“ zbog neadekvatnog termina prikazivanja već povukli svoje filmova sa festivala u Vrnjačkoj Banji.
Festival filmskog scenarija održaće se od 12. do 16. avgusta u Vrnjačkoj Banji, prenosi Tanjug.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
KULTURA
Režiser povukao film o martovskom pogromu sa Festivala u Vrnjačkoj Banji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala