- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Međunarodna premijera srpskog filma „Usekovanje“ na Moskovskom filmskom festivalu

© Foto : Promo/Košutnjak FilmScena iz filma „Usekovanje”
Scena iz filma „Usekovanje” - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Moskovski filmski festival održaće se 44. put, ali u izmenjenom terminu – od 26. avgusta do 2. septembra, a deo glavnog takmičarskog programa, uz šest drugih filmova, biće i srpski dugometražni igrani film „Usekovanje” u režiji mladog Siniše Cvetića, a po scenariju Davida Jakovljevića.
U pitanju je međunarodna premijera ovog ostvarenja nastalog zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.
„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.
Uz Cvetića i Jakovljevića autorsku ekipu filma čine: Marko Milovanović (direktor fotografije), Tihomir Dukić i Marko Tisovec (montažeri), Luka Broćić (kompozitor), Bojan Jovanović (scenograf), Snežana Karl (kostimograf), Nebojša Stojanović (snimatelj zvuka), Nebojša Zorić, Velibor Hajduković (dizajn i miks zvuka), Nataša Bošković (masker). Film je realizovan u produkciji „Košutnjak filma“, producent filma je Zoran Janković, umetnički direktor Slobodan Terzić, a direktorka filma Višnja Nikitin.
Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.
U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film „Sami zajedno“ Aglaje Filipović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.
U ovom dvadesetominutnom filmu glume Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić.
Vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu. Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu. Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost, prenosi Filmski centar Srbije.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
KULTURA
Režiser povukao film o martovskom pogromu sa Festivala u Vrnjačkoj Banji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala