https://lat.sputnikportal.rs/20220730/koja-vrsta-jogurta-nije-zdrava-1140521112.html
Koja vrsta jogurta nije zdrava?
Koja vrsta jogurta nije zdrava?
Sputnik Srbija
Visokoproteinski, obični, sa ukusom, bez laktoze i sa malo ugljenih hidrata — samo su neki od opisa koji se nalaze na ambalaži jogurta. Iako je ponuda što se... 30.07.2022, Sputnik Srbija
2022-07-30T22:38+0200
2022-07-30T22:38+0200
2022-07-30T22:38+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
zdravlje
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/1e/1140520824_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_579514d76f8967b08cc20d6f180614b8.jpg
S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i veštačkih sastojaka sa malo proteina, postoje karakteristike koje morate da imate na umu kada birate jogurt.Na primer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta je ona koja ima puno dodatog šećera i vrlo malo proteina.Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na ambalaži. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste veštačke zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili potrebe dece i odraslih.Rizici dodatog šećera u jogurtuPrema „Harvard Healtu“, dodati šećer može da povisi krvni pritisak, poveća hroničnu upalu i dovede do dobijanja kilograma, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok bi muškarci trebalo da ograniče unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodatog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomerne količine dodatog šećera.Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija. Međutim, to su vrste koje mogu da budu najnezdravije, tvrdi nutricionista Melisa Rifkin za „Eat This, Not That“, preneo je portal „Indeks“.Ona kaže da neke vrste jogurt sadrže čak oko 70 odsto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije takođe mogu da sadrže malo proteina, čak samo oko grama po porciji, što je gotovo beznačajna doza.Kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju, zaključila je Melisa Rifkin.
https://lat.sputnikportal.rs/20220726/otkriven-protein-koji-moze-stimulisati-rast-kose-1140359542.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220715/koju-hranu-nikada-ne-treba-prati-pre-upotrebe-1139753592.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/1e/1140520824_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_b867991579f5380b3f1e23ccca5b51c0.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin, zdravlje
društvo, stil života, magazin, zdravlje
Koja vrsta jogurta nije zdrava?
Visokoproteinski, obični, sa ukusom, bez laktoze i sa malo ugljenih hidrata — samo su neki od opisa koji se nalaze na ambalaži jogurta. Iako je ponuda što se tiče raznovrsnosti dobra, mnoge dostupne opcije su poprilično siromašne, a ponekad i štetne, kad je reč o sastavu hranljivih supstanci.
Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i veštačkih sastojaka sa malo proteina, postoje karakteristike koje morate da imate na umu kada birate jogurt.
Na primer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta je ona koja ima puno dodatog šećera i vrlo malo proteina.
Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na ambalaži. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste veštačke zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili potrebe dece i odraslih.
Rizici dodatog šećera u jogurtu
Prema „Harvard Healtu“, dodati šećer može da povisi krvni pritisak, poveća hroničnu upalu i dovede do dobijanja kilograma, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok bi muškarci trebalo da ograniče unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodatog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomerne količine dodatog šećera.
Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija. Međutim, to su vrste koje mogu da budu najnezdravije, tvrdi nutricionista Melisa Rifkin za „
Eat This, Not That“,
preneo je portal „Indeks“.
Ona kaže da neke vrste jogurt sadrže čak oko 70 odsto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.
Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije takođe mogu da sadrže malo proteina, čak samo oko grama po porciji, što je gotovo beznačajna doza.
Kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju, zaključila je Melisa Rifkin.