- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koja vrsta jogurta nije zdrava?

CC0 / Pixabay / Voćni jogurt — ilustracija
Voćni jogurt — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Visokoproteinski, obični, sa ukusom, bez laktoze i sa malo ugljenih hidrata — samo su neki od opisa koji se nalaze na ambalaži jogurta. Iako je ponuda što se tiče raznovrsnosti dobra, mnoge dostupne opcije su poprilično siromašne, a ponekad i štetne, kad je reč o sastavu hranljivih supstanci.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i veštačkih sastojaka sa malo proteina, postoje karakteristike koje morate da imate na umu kada birate jogurt.
Na primer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta je ona koja ima puno dodatog šećera i vrlo malo proteina.
Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na ambalaži. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste veštačke zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili potrebe dece i odraslih.

Rizici dodatog šećera u jogurtu

Prema „Harvard Healtu“, dodati šećer može da povisi krvni pritisak, poveća hroničnu upalu i dovede do dobijanja kilograma, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok bi muškarci trebalo da ograniče unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodatog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomerne količine dodatog šećera.
Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija. Međutim, to su vrste koje mogu da budu najnezdravije, tvrdi nutricionista Melisa Rifkin za „Eat This, Not That“, preneo je portal „Indeks“.
Ona kaže da neke vrste jogurt sadrže čak oko 70 odsto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.
Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije takođe mogu da sadrže malo proteina, čak samo oko grama po porciji, što je gotovo beznačajna doza.
Kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju, zaključila je Melisa Rifkin.
Kosmati čovek - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven protein koji može stimulisati rast kose
Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
DRUŠTVO
Koju hranu nikada ne treba prati pre upotrebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala