- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven protein koji može stimulisati rast kose

CC0 / / Kosmati čovek
Kosmati čovek - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Istraživači sa Univerziteta Kalifornija Riversajd identifikovali su vrstu proteina koji može kontrolisati folikule dlake prilikom njihovog procesa odumiranja, a čijom primenom bi se mogao stimulisati ponovni rast kose, preneli su američki mediji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Protein, poznat kao TGF-beta, reguliše potpuni preobražaj ćelije, tako što utiče na podelu, rast i odumiranje ćelije.
„TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da bi proizvele novi život, a kasnije, pomaže u procesu apoptoze, procesu ćelijske smrti“, rekao je koautor studije Kiksuan Vang.
Prateći čitav proces, tim je otkrio da se sa prvom količinom TGF-beta aktivira podela ćelija, čime dolazi do stimulišućeg rasta folikula.
Ukoliko količina proteina bude veća to dovodi ćelije do stadijuma apoteze, što dovodi do gubitka folikule dlake, a kao rezultat nastaje ćelavost.
Profesor Vang ističe da čak i prilikom „ubijanja“ folikule dlake ne dolazi do ubijanja matičnih ćelija.
„Kada preživele matične ćelije dobiju signal da se regenerišu, one se dele, prave novu ćeliju i razvijaju se u novi folikul. Naš rad bi potencijalno mogao da ponudi nešto što će pomoći ljudima koji pate od raznih problema“, rekao je Vang.
Dalja istraživanja o tome kako tačno TGF-beta aktivira deobu ćelija i kako komunicira sa srodnim genima, mogla bi jednog dana otvoriti nove tretmane za ćelavost, alopeciju ili druge vrste gubitka kose, prenosi Tanjug.
Kosmati čovek - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena najnovija rešenja za ćelavost – 86 odsto efikasna za muškarce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala