- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena najnovija rešenja za ćelavost – 86 odsto efikasna za muškarce

CC0 / / Kosmati čovek
Kosmati čovek - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
I muškarci i žene mogu da iskuse gubitak kose, a uzroci su različiti – od ćelavosti kod muškaraca ili žena do stresa usled nedostatka u ishrani. Dobra vest je da postoji niz efikasnih tretmana za gubitak kose, i za muškarce i za žene. Evo metoda za koje nauka kaže da su najefikasnije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Gubitak kose je uobičajeno stanje koje obično uzrokuje mnogo stresa kod ljudi koji ga doživljavaju. Na kraju krajeva, naša kosa je ono što se prvo vidi na čoveku, a gubitak teško može da se sakrije.
Minoksidil (takođe poznat pod imenom rogaine) jeste tečnost ili pena za koju nije potreban recept, a nanosi se na kožu glave. To je vazodilatator koji pomaže da se prošire i olabave krvni sudovi kako bi se povećao protok krvi.
Stručnjaci veruju da protok može pomoći minoksidilu da ponovo izraste kosu. Prema Klivlendskoj klinici, minoksidil je bezbedan i efikasan i za muškarce i za žene.
Finasterid je oralni lek koji može pomoći u ponovnom rastu kose izgubljene zbog muške ćelavosti. Inhibira enzim (5-alfa-reduktazu) koji uzrokuje da se folikuli na koži glave smanjuju i na kraju prestanu da proizvode kosu.
U kliničkim ispitivanjima, finasterid je zaustavio progresiju gubitka kose kod 86 odsto muškaraca koji su uzimali lek, a 65 odsto njih je primetilo povećan rast kose.
Jedno upozorenje: finasterid je u suštini blokator hormona, tako da ga ne mogu uzimati žene u reproduktivnom dobu, a sa njegovim tabletama nikada ne bi trebalo da rukuju trudnice jer to može da izazove urođene mane kod deteta.
U ovoj relativno novoj proceduri — koju nude mnogi dermatolozi i specijalisti za zamenu kose — krv osobe se vadi, a plazma odvojena od uzorka se ubrizgava u vlasište. Stručnjaci veruju da plazma sadrži faktore rasta koji mogu pomoći da kosa ponovo izraste. Studija iz 2017. pokazala je da je PRP efikasan u povećanju gustine kose u poređenju sa placebom, piše „It dis not det“.
U meta-analizi studija iz 2019. objavljenoj u časopisu „Dermatolodži and terapi“, istraživači su otkrili da uzimanje dodatka vitamina D za ispravljanje nedostatka izgleda ublažava simptome ćelavosti kod muškaraca, zajedno sa telogenskim efluvijumom (privremeni gubitak kose uzrokovan stresom, traumom ili bolešću).
Čini se da vraća gubitak kose i zgušnjava postojeću kosu. Jedna studija — koja je analizirala nivoe vitamina D kod 30 muškaraca sa ćelavim uzorkom i 30 muškaraca bez ćelavosti — našla je da 96,7 odsto ćelavih muškaraca ima nedostatak vitamina D, u poređenju sa samo 73 odsto muškaraca koji nisu ćelavi. (Podaci kod žena nisu tako jasni.) Studije su takođe otkrile da dodatni vitamin D može da preokrene prerano poseđivanje kose.
Sušenje kose - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
DRUŠTVO
Da li ste znali da je prirodno sušenje kose štetnije od sušenja fenom?
Sede vlasi - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Najnovija studija otkrila: Seda kosa može da vrati boju
Žena u prirodi - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
DRUŠTVO
Ženski trikovi protiv sede kose
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala