- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koju hranu nikada ne treba prati pre upotrebe

Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Stručnjaci su saglasni da je neophodno dobro oprati sve namirnice pre upotrebe, ali i naglašavaju da se uobičajenim pranjem pod mlazom tekuće vode neće odstraniti sve bakterije iz nekih vrsta mesa. Postoji i opasnost da preko nečiste sudopere bakterije prenesemo i na druge vrste hrane.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ove namirnice ne treba prati:

Piletinu je najbolje skuvati

Mnoge osobe koje kupuju sirovu upakovanu piletinu u velikim trgovinskim lancima, pitaju se da je potrebno da peremo ovu hranu. Stručnjaci naglašavaju da se tragovi bakterija u piletini najbolje mogu otkloniti kuvanjem. Skorija studija je ispitivala navike osoba koje su piletinu pre upotrebe prale u sudoperi. U 60 odsto slučajeva bakterije iz piletine taložile su se u sudoperi, a 26 odsto ispitanika je ove bakterije prenelo i na zelenu salatu.

Salata sa etiketom

Na nekim vrećicama sa salatom su istaknute etikete, prema kojima je to hrana koju ne treba prati, jer je ona već higijenski tretirana tokom pripreme. Savet je da pažljivo pročitate etikete. Salatu koju kupujemo na zelenim pijacama obavezno je oprati pre upotrebe.

Pranje jaja skraćuje vek trajanja

Jaja koja kupimo u prodavnici, uglavnom, izgledaju čisto. Retko se jaja peru pre pakovanja, osim ako na etiketi nije naglašeno da su jaja obrađena. Stručnjaci kažu da pranje skraćuje vek trajanja jaja. Oprana jaja moraju se čuvati u frižideru maksimum 12 dana. Savet je da neposredno pre upotrebe operete jaja. Ipak, kuvanjem se najbolje možemo zaštiti od bakterija.

Crveno meso ne treba prati

Nije moguće odstraniti sve bakterije iz crvenog mesa. Neke od bakterija duboko su u vlaknima mesa. Postoji i mogućnost slično, kao i kod piletine, da kontaminirate bakterijama sudoperu. Najsigurniji način da se uklone sve bakterije sa crvenog mesa jeste priprema na temperaturi od najmanje 145 stepeni.

Pečurke su kao sunđer

Neke osobe savetuju da se sve vrste pečuraka obavezno operu pre pripreme. Pečurke su pravi mali sunđeri koji upijaju vodu, pa je moguće je da pri pranju u sudoperi u njih prodru i neke bakterije. Pečurke je bolje očistiti vlažnom krpom. Ukoliko su veoma prljave, preporuka je da se pečurke potope u slanu mlaku vodu do 30 minuta, pa potom isperu čistom vodom.

Ribu ne treba prati

Riba se higijenski obrađuje isto kao piletina i crveno meso. Moguće je da ćete pranjem ribe proširiti bakterije na celu kuhinju. Savet je da se riba skuva. Školjke i ostrige nekada je, ipak, potrebno očistiti od peska.

Testenina se ne preliva vodom

Smatra se da nije potrebno testeninu prati pre ili posle kuvanja. Pojedine osoba nastoje na ovaj način da uklone deo skroba, zbog čega se sos ne može kasnije u potpunosti sjediniti sa testeninom.
Ove namirnice, iako možda ne izgleda da bi trebalo, ipak treba oprati:

Avokado oprati pre upotrebe

Ne jedemo koru avokada, pa što bi ga prali, smatraju mnogi, a stručnjaci upozoravaju da pravimo veliku grešku. Kada isečemo avokado, možemo bakterije i nečistoće lako preneti na meso ove voćke.

Dinje i lubenice

Ove omiljene letnje poslastice rastu na zemlji, okružene bubicama, mikroorganizmima, đubrivom. Dinja ima mrežastu kožu koja zadržava bakterije, pa je nepohodno da je pre upotrebe operemo.

Žitarice – neke da, neke ne

U neke trgovinske lance stižu žitarice koje su prethodno higijenski tretirane. Kinoa na primer nije, pa je slobodno properite.

Konzerve pre otvaranja ipak treba oprati

Konzerve s pićima ili prehrambenim proizvodima skladište se po velikim magacinima. Na policama trgovinskih lanaca niko ne briše konzerve koje su mogle biti u dodiru sa nekom nečistoćom. Savet je da se pre upotrebe konzerve uvek operu.

Pasulj oprati čak i kad je konzervisan

Ništa neće škoditi ako operemo pasulj pre pripreme, možemo oprati i konzervisani pasulj i tako smanjiti količinu natrijuma, skoro za polovinu. Konzerva neoceđenog pasulja sadrži 327 miligrama natrijuma, a kada se ispere i ocedi 164 miligrama, piše portal e-klinika.
Vegetarijanska hrana - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
DRUŠTVO
Istine i zablude o „čudesnoj zdravoj hrani“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala