Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svetinja na udaru: Šta se krije iza plana Prištine da KFOR izguraju iz Visokih Dečana

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVIC Barikada na granici Srbije sa Kosovom
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Svi objekti uvršteni u Unesko listu zaštićeni su i moraju i treba da budu pod zaštitom Kfora, jer Albanci samo vrebaju priliku da nanesu nenadoknadivu štetu Visokim Dečanima, kaže Milovan Drecun, povodom izjave kosovskog ministra kulture da Kfor ne treba više da obezbeđuje Visoke Dečane.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Manastir Visoki Dečani bezbroj puta je bio do sada na udaru albanskih ekstremista, pa i same vlasti u Prištini, a samo unazad godinu dana četiri puta je bio izložen oružanim napadima.

Dečani ne smeju da ostanu bez zaštite

Drecun koji je i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije uveren je da bi, da nije do sada bilo zaštite Kfora, Visoki Dečani prošli kao i ostali pravoslavni manastiri koje su Albanci uništili na Kosovu i Metohiji, a koji do danas nisu obnovljeni.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Zaštita KFOR-a i dalje neophodna
„Dobro je poznato da bez tog obezbeđenja manastir ne bi mogao da opstane,“ kaže Drecun.
Albanci su, ističe on, koristili svaku situaciju da ugroze sveštenstvo manastira i vernika, kako bi sveštenstvo naterali da odu, a vernike sprečili da dolaze.
„Jednostavno, hoće da prisvoje Visoke Dečane kao svoj manastir koji su gradili navodno albanski vlastelini, i to je njihova dobro poznata politika negiranja bilo kakve ukorenjenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To je i pokušaj da sve ono to je naša kulturna i verska baština preotme i da se proglasi nekakvom bezličnom albanskom baštinom,“ dodaje Drecun.

Nova manipulacija Prištine

Naš sagovornik misli da je ovo pokušaj Prištine da skrene pažnju sa ključne stvari, a to je vraćanje zemlje Visokim Dečanima.
„I to se dešava nakon odluke njihovog takozvanog Ustavnog suda da se to zemljište vrati. I umesto da se privremene institucije samouprave u Prištini bave time i realizuju tu odluku i vrate zemlju, prestanu sa provokacijama i planovima da se oko Manastira izvode nekakvi radovi koji samo treba da podstaknu i povećaju pritisak na sveštenstvo Visokih Dečana, oni se odlučuju za priču o tome da Kfor treba da napusti obezbeđenje manastira,“ zaključuje on.
Manastir Visoki Dečani saopštio je da ovu svetinju SPC na Kosovu čuvaju vojnici Kfora zbog sve učestalijih napada albanskih ekstremista kao i zbog zaštite nealbanskog stanovništva. U saopštenju iz Dečana ističe se da su doživeli četiri oružana napada kosovskih albanskih ekstremista, grafite ISIS-a na zidovima manastira, hapšenje naoružane grupe Albanaca 2016. na kapiji ove srpske svetinje, nepoštovanje zakona i sudske presude kosovske vlade...

Sveštenstvo i vernici u Dečanima ugroženi

U saopštenju piše i da je prisustvo Kfora potrebno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane Kosova jer se Vlada Kosova ponaša prema ovoj teritoriji kao zemlji etničkih Albanaca, dok je Manastir Dečani izložen čestom negiranju identiteta, zakonskih prava i govora mržnje u medijima.
Dalje se navodi i da „sve dok naš život na Kosovu ne bude ugrožen (kao što su priznali Unesko, „EvropaNostra“ i drugi izveštaji međunarodnih organizacija) potrebna nam je zaštita i institucionalna i sigurnosna od strane KFOR-a".
Na kuću povratnika Jovana Ristića u selu Ljubožda ispisani su grafiti „UČK“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
SRBIJA
OEBS objavio izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji
Iz Kfora se još nisu oglasili povodom primedbe iz Prištine da treba da napuste obezbeđenje Manastira.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Priština obmanjuje pričom o zaštiti manastira
Unutrašnjost manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SRBIJA
Evropa Nostra: Dečani i dalje među najugroženijim u Evropi, Kfor da čuva manastir
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SRBIJA
Viola fon Kramon: Prijem Kosova u Savet Evrope biće uslovljen vraćanjem zemljišta Visokim Dečanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala