Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Viola fon Kramon: Prijem Kosova u Savet Evrope biće uslovljen vraćanjem zemljišta Visokim Dečanima

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICViola fon Kramon
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon smatra da će prijem Kosova u Savet Evrope biti uslovljen vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani i naglašava da ne podržava "Otvoreni Balkan" koji bi, kako navodi, Srbiji dao ekonomsku hegemoniju, prenosi Koha.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Fon Kramonova je izrazila razočarenje prijavom Kosova u Savet Evrope navodeći je to pitanje trebalo razmotriti ranije i učiniti više da se postigne prihvatanje.
Prema njenim rečima, prijem Kosova u SE će biti uslovljen poštovanjem odluka Ustavnog suda o raznim pitanjima, uključujući i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.
"Ako se hvalite vladavinom prava i kažete da je to prioritet, a ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda. Šta mislite: kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?”, upitala je Fon Kramonova.
Iako Vlada privremenih institucija u Prištini tvrdi da je odluka o dodeli zemljišta doneta u vreme Miloševića 1997. godine, Fon Kramonova kaže da oni uvek pronalaze izgovore za to i da će ovo pitanje biti prvo postavljeno nakon prijave Kosova za prijem u Savet Evrope.
“Vlada Kosova je sa ovim argumentom došla veoma kasno. Kada sam pre tri godine došla na mesto izvestioca EU za Kosovo, to nije bilo pitanje. Ali koliko god da je međunarodna zajednica izvršila pritisak na sprovođenje ove odluke, vlada je tražila načine da izbegne sprovođenje i ovo nije profesionalni način da se pozabavi ovim pitanjem”, rekla je ona.

Prijava za Savet Evrope došla prekasno

Na pitanje da li misli da će ovo pitanje, zajedno sa formiranjem Zajednice srpskih opština, biti uslov za evropski put Kosova, Fon Kramonova kaže da Vlada privremenih institucija u Prištini rešava stvari na teži način i da je prijava za SE došla prekasno.
“Apsolutno je nerealno očekivati da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red ove godine i sada Srbija ima godinu dana da lobira protiv članstva Kosova u Savetu Evrope”, rekla je ona i dodala da smatra da to nije mudro i da ih je ona savetovala da to ne rade.
„Oni su to uradili bez obzira šta sam ja rekla. U redu, sačekajmo i vidimo posledice”, dodala je.
Istakla je da se zbog ovakve odluke vlade u Prištini oseća razočarano.
„Ne možete to učiniti. Žao mi je. Morate pripremiti teren za takve stvari. Morate otvoriti put za takve stvari. Ne možete samo da ustanete: „Zdravo, sledeće godine, mi smo novi član. Postoje različiti interesi i mnogo je zemalja koje nisu za Kosovo. Bilo bi lakše kada bismo zajedno lobirali za ovu aplikaciju “, kaže Fon Kramonova.
Ona dodaje da je i pored velikog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova potrebno odobrenje Parlamentarne skupštine SE.
“Postoje zemlje koje imaju delegacije krajnje desnice ili krajnje levice. Oni neće glasati za. Dakle, moramo da prebrojimo svaki glas. A za to nam je potrebna velika priprema. Dakle, za mene, ako sam savetnik Vlade Kosova, rekla bih: Molim vas, dajte da gradimo saveze, dajte da imamo partnere, prijatelje, pa da vidimo ko je na vašoj strani, pa onda podnesite aplikaciju a ne i obrnuto”, rekla je ona.

„Otvoreni Balkan“ bi Srbiji dao ekonomsku hegemoniju

Fon Kramonova smatra da je inicijativa "Otvoreni Balkan" opasna jer predstavlja pokušaj da se uspostavi paralelna struktura za regionalnu saradnju koja nije uključena i nije zasnovana na normama ili standardima Evropske unije.
"Ako ne postoje standardi EU, ali u širem smislu, želite da dovedete i pozovete ove zemlje u Evropsku uniju, onda morate da se pridržavate pravih standarda, morate da se pridržavate vrednosti. I odgovarajućih stopa prilikom instaliranja novog sistema. Zbog toga sam mnogo više za Berlinski proces“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, "Otvoreni Balkan” deluje kao konkurencija Berlinskom procesu, ali kaže da je potreban novi samit ili nova inicijativa koja proističe iz Berlinskog procesa, koje dokazuju da je ovaj proces vredan truda.
Ona je priznala da se slaže sa argumentima Vlade Kosova, koja navodi da je posvećena Berlinskom procesu i da ne podržava "Otvoreni Balkan" koji bi Srbiji dao ekonomsku hegemoniju.
„Ne samo Srbiji, već i drugim prestonicama, kao što sam rekla, ali naravno ne na ravnopravnom nivou i mislim da je krajnje žalosno ako govorimo o ukupnoj integraciji regiona“, rekla je ona, preneo portal je "Kosovo onlajn".
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SRBIJA
Viola fon Kramon: Vlada Kosova ima predlog za primenu sporazuma o ZSO
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Prištinske institucije nastavljaju pravno bezakonje i terorisanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala