- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Indija uvela međunarodna plaćanja u rupijama

© AFP 2023 / INDRANIL MUKHERJEESlužbenik proverava indijske rupije u banci u Mumbaju
Službenik proverava indijske rupije u banci u Mumbaju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Centralna banka Indije uvela je mehanizam za međunarodna plaćanja u rupijama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Međunarodna plaćanja u rupijama uvedena su kako bi se pogurao rast globalne trgovine i podržala rastuća međunarodna tražnja za rupijama, saopštila je centralna banka Indije.
Ova odluka dolazi usred pojačanog pritiska na indijsku valutu tokom krize u Ukrajini, piše indijski „Mani kontrol“.
Takođe, olakšavanje trgovine u rupijama moglo bi da omogući Indiji da ne koristi globalne valute, kakav je dolar, u trgovini sa određenim zemljama, navodi indijski finansijski magazin.
Kao primer navode činjenicu da je mnogim indijskim kompanijama otežana trgovina u dolarima sa Rusijom usled uvođenja sankcija posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Indijske kompanije zbog toga su morale da razmatraju alternativne načine plaćanja roba na ruskom tržištu, navodi „Mani kontrol“.
Ova odluka dolazi posle informacija da bi Centralna banka Indije mogla da razradi mehanizam trgovine rupija-rublja, ali novi način plaćanja ima mnogo šire okvire, piše indijski medij.
Komercijalne banke, koje žele da sprovode međunarodna plaćanja u rupijama, moraće da dobiju odobrenje od Centralne banke Indije, navode iz te institucije.
Prema novom mehanizmu, izvoz i uvoz u okviru trgovinskog aranžmana biće denominovani i fakturisani u rupijama, dok će se kurs između valuta dve zemlje iz kojih dolaze trgovinski partneri biti utvrđen na tržištu.
Da bi vodile ove trgovinske poslove, ovlašćene indijske banke moraće da otvore posebne, takozvane vostro račune za banke iz zemlje sa kojom se trguje. To su računi u indijskim bankama na koje se polaže novac za banku iz druge zemlje, u ime trećeg lica.
Indijski uvoznici koji kupuju robu u inostranstvu, plaćaće u rupijama trgovinskim partnerima na taj vostro račun korespondentske banke iz zemlje iz koje dolazi prodavac.
Indijski izvoznici će biti plaćani takođe u rupijama sa tih vostro računa stranih korespondentskih banaka iz zemalja u koje izvoze.
Indijski izvoznici takođe mogu biti plaćeni unapred u rupijama u okviru ovog mehanizma. Međutim, pre nego što se izvrši takvo avansno plaćanje, banke moraju da obezbede da se sredstva raspoloživa na dotičnim računima prvo koriste za plaćanje onih izvoznih naloga koji su već izvršeni.
Ukoliko na posebnom vostro računu ima raspoloživih viškova rupija, oni se sporazumno mogu koristiti za određene kapitalne i tekuće transakcije, saopštila je Centralna banka Indije.
Prema Centralnoj banci, ovi viškovi rupija mogu se koristiti za plaćanje projekata i ulaganja u državne hartije od vrednosti, između ostalog.
Dolari i evri - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
EKONOMIJA
Evro na najnižem nivou u poslednjih 20 godina: Šta se događa sa svetskim valutama
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na samitu BRIKS-a u Sjamenu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
EKONOMIJA
Ustanak BRIKS-a i odumiranje petrodolara: Dolazi novi svetski monetarni poredak
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
EKONOMIJA
Drastičan pad dolara u globalnim deviznim rezervama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala