- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Namirnice koje pomažu da se lakše preživi toplotni talas

CC0 / Pixabay / Marler kupuje samo neoprano voće i povrće...
Marler kupuje samo neoprano voće i povrće... - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Masna ili slatka hrana, kao i jela koja sadrže obilje ugljenih hidrata nisu poželjni na stolu kada su temperature visoke. Razlog tome je što organizam na njih troši mnogo energije i zagreva telo.
Preporuka da se tokom vrelih dana jede topla hrana koja podstiče znojenje nije mit, jer ćemo se na taj način brže rashladiti. Trebalo bi jesti hranu koja se lako vari, pa je integralne žitarice i meso bolje zameniti povrćem.

Krastavac

Krastavac u velikom procentu sadrži vodu. U pitanju je niskokalorična hrana i možete da je jedete koliko god želite bez osećaja krivice. Šteta izazvana toplotnim talasom je posledica niskog nivoa hidratacije u telu, a krastavac tu situaciju može da popravi.

Paradajz

Paradajz, osim što sadrži vodu, ima i antioksidativna i protivupalna svojstva. Bogat je vitaminima A, C i K. Stoga je jedna od najboljih letnjih namirnica za vrućine.
Sok od paradajza je, takođe, zdrava opcija. Da biste zaštitili kožu od vrućine, paradajz koristite i u nezi kože.

Zeleno povrće

Zeleno povrće sastoji se od od 80 do 95 odsto vode, zbog čega se lako vari. To znači da brzo prolazi kroz sistem organa za varenje, dajući osećaj hlađenja u telu.

Dinja

Hladna dinja gasi i najintenzivniju žeđ, a ima je u izobilju tokom letnih meseci. Dinja ima malo kalorija i visok sadržaj vode (95 odsto).

Brokoli

Brokoli je boga vlaknima koji podstiču varenje, održavaju nizak šećer u krvi i sprečavaju zatvor. Takođe, iako tako ne izgleda, brokoli u sebi sadrži visok procenat vode.

Supa

Iako nas supa podseća na hladan zimski dan, recepti s visokim sadržajem tečnosti pomažu hidrataciji. Izbor laganije supe od povrća umesto teške mesne supe pretvara izbor zimske hrane u prikladniju letnju opciju.

Bobičasto voće

Tokom leta potrebno je unositi dosta bobičastog voća. Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su izuzetno alkalne namirnice, preneo je portal „Kliks“. One, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stvaraju hladnu energiju u telu.
Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
DRUŠTVO
Koje voće najviše goji
Sunčanje na plaži — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
DRUŠTVO
Kako se zaštititi od toplotnog udara
Jutarnje buđenje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
DRUŠTVO
Navike koje svi praktikujemo, a koje su opasne po zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala