https://lat.sputnikportal.rs/20220701/namirnice-koje-pomazu-da-se-lakse-prezivi-toplotni-talas-1139341952.html
Namirnice koje pomažu da se lakše preživi toplotni talas
Namirnice koje pomažu da se lakše preživi toplotni talas
Sputnik Srbija
Masna ili slatka hrana, kao i jela koja sadrže obilje ugljenih hidrata nisu poželjni na stolu kada su temperature visoke. Razlog tome je što organizam na njih... 01.07.2022, Sputnik Srbija
2022-07-01T12:20+0200
2022-07-01T12:20+0200
2022-07-01T12:20+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112011/90/1120119045_0:71:1920:1151_1920x0_80_0_0_7c4cd0c1d2770161397fc17eaa1ce2b1.jpg
Preporuka da se tokom vrelih dana jede topla hrana koja podstiče znojenje nije mit, jer ćemo se na taj način brže rashladiti. Trebalo bi jesti hranu koja se lako vari, pa je integralne žitarice i meso bolje zameniti povrćem.KrastavacKrastavac u velikom procentu sadrži vodu. U pitanju je niskokalorična hrana i možete da je jedete koliko god želite bez osećaja krivice. Šteta izazvana toplotnim talasom je posledica niskog nivoa hidratacije u telu, a krastavac tu situaciju može da popravi.ParadajzParadajz, osim što sadrži vodu, ima i antioksidativna i protivupalna svojstva. Bogat je vitaminima A, C i K. Stoga je jedna od najboljih letnjih namirnica za vrućine.Sok od paradajza je, takođe, zdrava opcija. Da biste zaštitili kožu od vrućine, paradajz koristite i u nezi kože.Zeleno povrćeZeleno povrće sastoji se od od 80 do 95 odsto vode, zbog čega se lako vari. To znači da brzo prolazi kroz sistem organa za varenje, dajući osećaj hlađenja u telu.DinjaHladna dinja gasi i najintenzivniju žeđ, a ima je u izobilju tokom letnih meseci. Dinja ima malo kalorija i visok sadržaj vode (95 odsto).BrokoliBrokoli je boga vlaknima koji podstiču varenje, održavaju nizak šećer u krvi i sprečavaju zatvor. Takođe, iako tako ne izgleda, brokoli u sebi sadrži visok procenat vode.SupaIako nas supa podseća na hladan zimski dan, recepti s visokim sadržajem tečnosti pomažu hidrataciji. Izbor laganije supe od povrća umesto teške mesne supe pretvara izbor zimske hrane u prikladniju letnju opciju.Bobičasto voćeTokom leta potrebno je unositi dosta bobičastog voća. Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su izuzetno alkalne namirnice, preneo je portal „Kliks“. One, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stvaraju hladnu energiju u telu.
https://lat.sputnikportal.rs/20220630/koje-voce-najvise-goji-1139284072.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220626/kako-se-zastititi-od-toplotnog-udara-1139106936.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220628/navike-koje-svi-praktikujemo-a-koje-su-opasne-po-zdravlje-1139107457.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112011/90/1120119045_146:0:1774:1221_1920x0_80_0_0_a1814e412787101679f6a1d4ff475490.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Namirnice koje pomažu da se lakše preživi toplotni talas
Masna ili slatka hrana, kao i jela koja sadrže obilje ugljenih hidrata nisu poželjni na stolu kada su temperature visoke. Razlog tome je što organizam na njih troši mnogo energije i zagreva telo.
Preporuka da se tokom vrelih dana jede topla hrana koja podstiče znojenje nije mit, jer ćemo se na taj način brže rashladiti. Trebalo bi jesti hranu koja se lako vari, pa je integralne žitarice i meso bolje zameniti povrćem.
Krastavac u velikom procentu sadrži vodu. U pitanju je niskokalorična hrana i možete da je jedete koliko god želite bez osećaja krivice. Šteta izazvana toplotnim talasom je posledica niskog nivoa hidratacije u telu, a krastavac tu situaciju može da popravi.
Paradajz, osim što sadrži vodu, ima i antioksidativna i protivupalna svojstva. Bogat je vitaminima A, C i K. Stoga je jedna od najboljih letnjih namirnica za vrućine.
Sok od paradajza je, takođe, zdrava opcija. Da biste zaštitili kožu od vrućine, paradajz koristite i u nezi kože.
Zeleno povrće sastoji se od od 80 do 95 odsto vode, zbog čega se lako vari. To znači da brzo prolazi kroz sistem organa za varenje, dajući osećaj hlađenja u telu.
Hladna dinja gasi i najintenzivniju žeđ, a ima je u izobilju tokom letnih meseci. Dinja ima malo kalorija i visok sadržaj vode (95 odsto).
Brokoli je boga vlaknima koji podstiču varenje, održavaju nizak šećer u krvi i sprečavaju zatvor. Takođe, iako tako ne izgleda, brokoli u sebi sadrži visok procenat vode.
Iako nas supa podseća na hladan zimski dan, recepti s visokim sadržajem tečnosti pomažu hidrataciji. Izbor laganije supe od povrća umesto teške mesne supe pretvara izbor zimske hrane u prikladniju letnju opciju.
Tokom leta potrebno je unositi dosta bobičastog voća. Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su izuzetno alkalne namirnice,
preneo je portal „Kliks“. One, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stvaraju hladnu energiju u telu.