- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nemačko sprečavanje kandidature BiH – kazna za Dodika

© AP Photo / Olivier MatthysNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Nemačko sprečavanje dobijanja statusa kandidata Bosne i Hercegovine za članstvo u EU je osveta Dodiku zbog njegovog odnosa prema Kristijanu Šmitu i zbog bliskosti sa Rusijom, dok u Federaciji BiH tu odluku vide kao još jedan razlog da upiru prstom u Srbe.
Nemačka je sprečila status kandidata Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jer je protiv Srba u svakoj varijanti, a pošto su Srbi deo BiH, tu bi se moralo računati da bi i Republika Srpska bila istovremeno kandidat za EU, smatra politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Protiv kandidature BiH za članstvo u Evropskoj uniji na Samitu EU-Balkan u Briselu bile su Nemačka, Holandija i Francuska.

„Osveta“ zbog Šmita i bliskosti Dodika sa Rusijom

Nemci su neskriveno protiv Milorada Dodika i njegovog odnosa prema nemačkom građaninu Kristijanu Šmitu koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik za BiH, dodaje Kozomara.
„Dodik je izrekao i dosta uvreda na njegov račun, malo nediplomatski, neodmereno ali on je takav i morate ga uvažavati jer on je član Predsedništva, voleli ga ili ne. Nemačka nije bila sama, tu su i Francuska i Holandija, ali Nemačka je lider EU i hoće da diktira uslove za sve zemlje pa tako i za BiH“, kaže Kozomara za Sputnjik.
Ističe da je Nemački veto na status kandidata ne samo osveta Dodiku zbog Šmita nego i zbog njegovog otvorenog podržavanja Rusije i bliskosti sa čelnim ljudima Ruske Federacije. Dodik to ne krije i time se ponosi i zato Nemačkoj ne odgovara da u EU dođe zemlja čija će polovina biti proruski orijentisana.

Protektorima ne smeta Federacija BiH

Kad je reč o Šmitu, Kozomara kaže da je on bio izbor Angele Merkel. Prethodno je bio ministar poljoprivrede u njenoj vladi, a kako nije znala šta bi s njim, dosetila se da ga postavi za visokog predstavnika. A to što RS ne priznaje Šmita za visokog predstavnika u BiH, direktan je udar na Nemačku, naglašava naš sagovornik.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
REGION
Dodik: Šolc poručuje da im verujemo, a Nemačka sprečila kandidatski status BiH

„Dodik ne samo da neće da se sastane sa njim već ga ismeva što se trudi da se pokaže kao visoki predstavnik. Dakle, oni su ovo isključivo uradili zbog Dodika i RS, drugi deo BiH njima ne smeta, jer ta Federacija je pod potpunim patronatom zapadnih zemalja, odnosno tzv. zemalja Kvinte koje upravljaju BiH u svakom pogledu. Ambasadori tih pet zemalja su ovde praktično protektori i ne bave se diplomatijom već unutrašnjim pitanjima BiH i njima je jedino trn u oku Milorad Dodik i RS.“

Poznato je da su zbog toga odbili status kandidata BiH, mada nisu to javno rekli, naglašava Kozomara.

Odbijanje kandidature – priznanje za lojalnost Federaciji BiH

Federacija BiH je, sa druge strane, jedinstven slučaj u Evropi jednog dela zemlje koji se tako servilno odnosi prema zemljama Zapada i poslušno izvršava sve njihove naloge, tako da njima sve izgleda kao uspeh, „bilo da su kandidati ili da nisu“, ocenjuje Kozomara.
Zato odbijanje kandidature politička vrhuška FBiH doživljava kao priznanje za lojalnost, a uz to dobili su još jedan razlog da upiru prstom u Srbe po ko zna koji put u poslednjih 30 godina.

Ekipa sa Baš čaršije

Kozomara podseća da je, s duge strane, Dodik dogovorio povoljnu cenu gasa za BiH s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a 90 odsto tog energenta koristi Federacija. Međutim, čelnici FBiH su i dalje protiv Rusije, iako je Dodikov dogovor sa Putinom o gasu i u njihovom, i u interesu Republike Srpske.
Samit  EU - Zapadni Balkan u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SVET
Lideri EU usvojili zaključke o Zapadnom Balkanu: Šta piše u njima
„Reč je o jednoj neobičnoj političkoj strukturi ljudi kakva se ne pamti da je postojala u Evropi, to je ta bošnjačka, baščaršijska ekipa koja ne zna šta hoće. Oni nemaju nikakvih ideja, za sve idu u strane ambasade i pitaju ih šta da rade. To njima nije nikakva medveđa usluga, oni to doživljavaju kao priznanje što su lojalni. A trebalo bi znati ono o čemu svi ćute - da je BiH danas stecište ozloglašenih terorista iz Islamske države koji su padom ISIL-a pobegli ovde i mnogi od njih su dobili pasoše BiH. “
Takva država ne treba EU, ali oni to neće javno da kažu, zaključio je Kozomara.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
REGION
„Šmit je dobio – sikter“: Milanović oštro o diplomatskoj noti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala